Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik heb zoveel van haar geleerd, vooral over hoe je in het leven moet staan”

“Ik heb zoveel van haar geleerd, vooral over hoe je in het leven moet staan” “Ik heb zoveel van haar geleerd, vooral over hoe je in het leven moet staan”

Photographer:Fotograaf:

Illustratie Simone Golob/ Foto eigen archief AG 

Internationale Vrouwendag 2021: Andreea Grigoriu

Vier vrouwelijke wetenschappers uit verschillende faculteiten. Wat vinden zij van Internationale Vrouwendag? Is het nog steeds nodig om op 8 maart stil te staan bij (ongelijke) kansen van vrouwen? Wie was of is hun rolmodel? Worden ze voor vol aangezien in hun vakgebied?  Deze keer: Andreea Grigoriu (25), promovenda aan de rechtenfaculteit (recht & tech). Ze doet onderzoek naar online intimidatie, in het bijzonder naar beledigende taal op sociale media.

Wie was een rolmodel in je jeugd?

“Ik had eigenlijk niemand als voorbeeld. Ik deed wat ik leuk vond. En ik koos eerlijk gezegd ook voor een studie waarmee ik een goede baan zou krijgen.” Grigoriu deed een bachelor Business Information Systems aan een universiteit in haar thuisland Roemenië. Voor haar master kwam ze naar de Universiteit Maastricht (Data Science and Knowledge Engineering). “Hier leerde ik Amrapali Zaveri kennen. Ze was mijn begeleidster voor een stageproject bij het Institute of Data Science.” Zaveri werkte er als Indiase postdoc. Ze overleed vorig jaar. Plotseling. “Ik heb zoveel van haar geleerd. Niet alleen over het doen van onderzoek, maar vooral over hoe je in het leven moet staan. Dat je overwinningen of prestaties altijd moet vieren, hoe klein ze ook zijn. Zoals een presentatie die goed is gegaan. ‘Sta erbij stil’, zei ze dan. Een goede les voor veel onderzoekers die vaak alweer met het volgende hoofdstuk bezig zijn, die te weinig genieten. Amrapali was altijd open en optimistisch. Mijn laatste kleine overwinning die ik heb gevierd?  Een artikel dat eindelijk – nadat het een jaar bij de redactie lag – is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.” 


Het beste (of slechtste) ongevraagde advies van een man of vrouw:

“Adviezen over mijn werk krijg ik vooral van mijn promotoren en supervisors, vier mannen. Maar die tips heb ik altijd als opbouwend ervaren, goed bedoeld, nooit neerbuigend. In het begin, toen ik net in Maastricht aan de master was begonnen, had ik nog weleens het gevoel dat ik meer mijn best moest doen, dat ik niet meetelde. Vrouwelijke studenten zijn bij Data Science sterk in de minderheid. Opvallend: in Roemenië volgen er veel meer een opleiding in de computer- en datawetenschappen. Daar heb ik me nooit buitengesloten gevoeld. Hier in Maastricht leek het alsof ik vertrouwen moest kweken bij mijn mannelijke medestudenten. Het is nooit expliciet uitgesproken, dus ik kan geen voorbeeld noemen, maar het voelde alsof ik door hen werd doorgezaagd over wat ik wist; even checken of ik alle details van a tot z kende. Toen ik stage ging lopen bij het Institute of Data Science had ik dat gevoel helemaal niet meer. Net als nu bij de rechtenfaculteit; dat komt misschien doordat er in deze faculteit meer evenwicht is tussen het aantal mannen en vrouwen.”
 

Over hoeveel jaar hebben we geen Internationale Vrouwendag meer nodig?

“Ik denk dat het altijd belangrijk is om erbij stil te staan. Kijk naar de gezondheidssector. Er zijn nog steeds, wereldwijd, heel veel vrouwen die onbedoeld en ongewenst zwanger raken doordat er geen voorlichting is, geen anticonceptie, geen abortuszorg. Roemenië telt bijvoorbeeld veel zwangerschappen; anticonceptiemiddelen zijn er duur. Abortus is er toegestaan, maar het is er lang niet zo geaccepteerd – zowel door de samenleving als door artsen – als in Nederland. Er rust een groot stigma op. Ik herinner me mijn ontdekking bij het University College Maastricht: op de toiletten liggen gratis tampons en maandverband. Ik stond perplex. Dat is vooruitgang. Ongelooflijk goed.”

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag wordt ieder jaar op 8 maart gevierd. Het staat voor solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen. De allereerste viering van Vrouwendag, internationaal, was in 1911. Steeds meer vrouwen kwamen voor hun rechten op, onder andere op het gebied van werken en kiesrecht. Nederland viert het sinds 1912. Jaarlijks wordt er een thema uitgekozen. Dit jaar: Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world. Aan de Universiteit Maastricht organiseerden FEM, Pint of Science en Anna Schueth (postdoc faculteit psychologie en neurowetenschap) afgelopen maandag het Women Researchers’ Festival. Zestien vrouwelijke wetenschappers presenteerden er hun onderzoek.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)