Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Geworstel en dieptepunten horen bij het leven”

“Geworstel en dieptepunten horen bij het leven” “Geworstel en dieptepunten horen bij het leven”

Photographer:Fotograaf:

Illustratie: Simone Golob/ foto: Thom Frijns

Internationale Vrouwendag 2021: Anna Schueth

Vier vrouwelijke wetenschappers uit verschillende faculteiten. Wat vinden zij van Internationale Vrouwendag? Is het nog steeds nodig om op 8 maart stil te staan bij (ongelijke) kansen van vrouwen? Wie was of is hun rolmodel? Worden ze voor vol aangezien in hun vakgebied?  Deze keer: Anna Schueth (39), postdoc bij de faculteit psychologie en neurowetenschap/ Maastricht Brain Imaging Centre.

Wie was een rolmodel in je jeugd?

“Als klein meisje zag ik mijn vader altijd hard werken. Hij stond iedere dag om vijf uur 's ochtends op ​​- hij was boer. We hebben de eerste twee jaar van mijn leven op een boerderij gewoond. Ik heb hem nooit horen zeggen: ‘Ik heb geen zin.’ Hij zei vaak: ‘Anna, wat je ook kiest, werk hard en doe je best. Lees. Ben nieuwsgierig. ’ Hij was voor mij een rolmodel. Ik heb naar hem geluisterd en ook altijd hard gewerkt: op de middelbare school, als student en nu als wetenschapper. Helaas kon mijn vader niet bij mijn promotie zijn. Hij was al heel lang ziek. Net voor mijn verdediging raakte hij in coma en overleed.
“Andere belangrijke rolmodellen zijn mijn moeder en grootmoeder. Mijn moeder heeft haar hele leven geworsteld met haar geestelijke gezondheid, ze heeft een bipolaire stoornis; dat was soms traumatisch voor me. Maar ze ging door en ik leerde van haar dat al dat geworstel en dieptepunten bij het leven horen en dat het oké is om erover te praten. Mijn oma leerde me dankbaar te zijn voor mijn gezondheid. Haar boodschap: ‘Zolang je benen je kunnen dragen, loop. En lees zolang je kunt zien. Gebruik je stem. Wees aardig.’
“Dit drietal heeft me laten zien dat ik ertoe doe, dat ik mijn dromen kan najagen zolang ik maar doorga. Ik voel me op dit moment gezegend: ik ben een succesvolle wetenschapper en moeder van twee kindjes.”

Beste (of slechtste) ongevraagde advies van een man of vrouw:
“Ik denk dat de uitdrukking ‘geen woorden, maar daden’ het beste hierbij past. De steun die ik heb ontvangen tijdens mijn PhD en mijn postdoc, tijdens een van de donkerste momenten van mijn leven, blijft me tot op de dag van vandaag bij. Mijn vader overleed vlak voor mijn promotie en tijdens mijn postdoc verloor ik mijn baby gedurende de zwangerschap. In beide situaties waren mijn mannelijke begeleiders vol begrip; ze gaven me de tijd die ik nodig had om er weer bovenop te komen. Tijdens het schrijven van mijn proefschrift stond mijn extreme perfectionisme me vooral in de weg. Daarop zei mijn promotor: ‘Anna, schrijf gewoon, denk niet te veel na.’ Het was een van de beste adviezen.
“Ook blijft me de vrouw bij die, toen ik in Duitsland werkte en twijfelde of ik naar een promotieplek in het buitenland wilde solliciteren, zei: ‘Ga ervoor. Je hebt alles in huis.’ Als zij er niet was geweest, zou ik niet aan de UM werken. Dit is precies wat nodig is: vrouwen die elkaar helpen.
“Wie ik ook absoluut wil noemen, is mijn dierbare vriendin en oud-collega Amrapali Zaveri [postdoc Institute of Data Science] die in 2020 is overleden. Op mijn blog annaschueth.com heb ik haar een brief geschreven. Ze liet me zien dat met een positieve kijk op het leven alles makkelijker gaat en dat we in teamverband – interdisciplinair – zoveel meer kunnen bereiken. Het is jammer dat ze haar passie om bruggen te bouwen en open science te promoten niet meer met ons kan delen.” (zie kader)

Waar worstelen vrouwen mee tijdens hun carrière?

“Iedereen is uniek. Er bestaat niet zoiets als ‘wat de meeste vrouwen doormaken’. Maar toch zijn er gebeurtenissen die veel vrouwen treffen en waar men niet altijd over wil praten: moeilijk zwanger worden, vruchtbaarheidsbehandelingen, beslissen dat je geen kind wil, je erbij neerleggen dat je geen kinderen kan krijgen, zwangerschapscomplicaties, een miskraam, het verlies van een baby bij de geboorte, gebukt gaan onder zorgtaken en een schuldgevoel – ben ik wel een goede moeder? Zelf had ik moeilijke zwangerschappen en verloor ik een baby na elf weken zwangerschap.
“Ik spreek zoveel collega’s en vrienden die in stilte lijden en iets soortgelijks hebben meegemaakt. Daarom heb ik besloten om niet alleen aandacht te vragen voor de geestelijke gezondheid, maar ook voor andere stigma’s, taboeonderwerpen, zoals miskramen. Dat doe ik door zelf te schrijven maar ook door anderen hun inspirerende verhaal te laten delen op mijn blog.”

Anna Schueth

Amrapali Zaveri Award 

Dinsdag 9 maart won Anna Schueth de eerste Amrapali Zaveri Award for Early Career Data Scientist. Deze prijs werd uitgereikt tijdens de online Women in Data Science conferentie van de UM. Zaveri, die in 2020 plotseling overleed, was een groot voorstander van diversiteit in de datawetenschappen. Zij stond aan de wieg van de eerste Women in Data Science aan de UM in 2020. 

De prijs is 1500 euro (Universiteitsfonds Limburg). Schueth wil het geld gebruiken voor een serie educational events ‘Data Science meets Brain Science & Microscopy’. Op haar wensenlijstje staat onder andere een teenager edition; workshops en virtuele lab tours in samenwerking met scholen in de regio. Doel: jongeren inspireren en kennis laten maken met het leven van een wetenschapper.
 

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag wordt ieder jaar op 8 maart gevierd. Het staat voor solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen. De allereerste viering van Vrouwendag, internationaal, was in 1911. Steeds meer vrouwen kwamen voor hun rechten op, onder andere op het gebied van werken en kiesrecht. Nederland viert het sinds 1912. Jaarlijks wordt er een thema uitgekozen. Dit jaar: Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world. Aan de Universiteit Maastricht organiseerden FEM, Pint of Science en Anna Schueth (postdoc faculteit psychologie en neurowetenschap) afgelopen maandag het Women Researchers’ Festival. Zestien vrouwelijke wetenschappers presenteerden er hun onderzoek.

Anna Schueth (anna.schueth@maastrichtuniversity.nl) heeft de antwoorden op de vragen zelf op papier gezet. 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)