Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zorgen bij U-raad over promovendi in het hbo

NEDERLAND/MAASTRICHT. Hogescholen willen volgend studiejaar van start met het ‘professional doctorate’. De onderzoekers in dat traject richten zich op het vernieuwen van de beroepspraktijk. “Een gevaarlijke ontwikkeling”, klinkt het in de universiteitsraad van de Universiteit Maastricht.

Hogescholen werken al jaren aan het ontwikkelen van praktijkgericht onderzoek, met lectoraten en kenniskringen. Daar heeft het bedrijfsleven behoefte aan, maar ook het onderwijs zelf wordt er beter van.

Sceptisch
In 2019 kondigden ze aan dat ze hun eigen promovendi wilden opleiden die zich professional doctor (PD) zouden mogen noemen. De universiteiten, die lange tijd sceptisch waren over de onderzoeksaspiraties van het hbo, steunden het plan zolang deze onderzoekers niet de universitaire titels dr. of PhD (Doctor of Philosophy) zouden gebruiken.

In andere landen hebben hogescholen gewoonlijk geen zelfstandig promotierecht, blijkt uit onderzoek van ResearchNed. Voor het kunstonderwijs geldt soms een uitzondering, zoals in Vlaanderen.

Minister Van Engelshoven zag wel iets in het PD en vroeg de Vereniging Hogescholen om een uitgewerkt plan. Dat nam ze gisteren in ontvangst. Het is de bedoeling dat de PD-kandidaten complexe vraagstukken helpen oplossen – bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie en de overgang naar een duurzame economie.

Aan de UM zijn er aarzelingen over deze ontwikkeling. Bij de jongste vergadering van de commissie bedrijfsvoering van de universiteitsraad kwam het onderwerp zijdelings aan de orde. “Een gevaar voor universiteiten”, noemt raadslid namens het wetenschappelijk personeel Jan de Roder het. Een deel van de onderzoeksfinanciering zou op termijn immers naar de hbo-instellingen kunnen gaan.
“Het heeft onze aandacht”, zegt Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur. En ook de VSNU zit er bovenop, zegt hij. De Roder: “De kracht van de universiteiten is het academische karakter van hun onderwijs. Daar moeten we scherp op zijn. Niet te snel luisteren naar wat studenten leuk vinden.”

Pilots
Na de nodige voorbereiding start in 2022 de eerste pilot met 21 PD-kandidaten in vijf domeinen: kunst & creatief, energie & duurzaamheid, gezondheid & welzijn, maritiem & leisure en tourism & hospitality. De domeinen onderwijs en techniek & digitalisering volgen daarna. Als het goed is gaan er elk jaar meer PD-kandidaten van start, tot 125 in 2025.

De pilots kosten 55,7 miljoen euro, inclusief ontwikkeling, salarissen en reisvergoeding. In overleg met het nieuwe kabinet en de werkgevers wil de Vereniging Hogescholen bepalen wie er opdraaien voor welk deel van de kosten. De huidige onderwijs- en onderzoeksbudgetten van het hbo mogen er niet onder lijden.

Als de pilot doorgaat is er ook een wetswijziging nodig. Want het recht om als hogeschool een nieuwe graad te verlenen moet wel in de wet komen te staan. Daar moet de politiek nog mee instemmen.

HOP, Hein Cuppen, Yuri Meesen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)