Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

‘Huiskamer’ van Kaleido strijkt over een jaar neer op Tapijn

‘Huiskamer’ van Kaleido strijkt over een jaar neer op Tapijn

Photographer:Fotograaf:

Observant

MAASTRICHT. Kaleido, ooit begonnen als internationale studentenclub in de Timmerfabriek en daarna her en der ondergebracht, zal naar verwachting in september 2022 de deuren openen in Gebouw Z op Tapijn. Geen tijdelijke onderkomens meer, maar “eindelijk een vaste ontmoetingsplek”, zegt projectleider Neal Cowan.

In 2019 vertrok Kaleido uit de Timmerfabriek, terwijl die locatie bij het ondertekenen van een intentieovereenkomst tussen de Universiteit Maastricht en de gemeente, vier jaar eerder, nog werd gezien als vaste uitvalsbasis voor internationale studenten. Kaleido zou qua doelgroep en programmering te veel in de weg zitten van de eveneens in de Timmerfabriek gevestigde Muziekgieterij; dus kondigde verantwoordelijk wethouder Bert Jongen aan dat ze op zoek moesten naar een ander onderkomen. Vervolgens programmeerden ze hun activiteiten op verschillende locaties, onder andere in ‘t Keldertje in het Landbouwbelang. Totdat Gebouw Z op Tapijn, waar de kennistechnologen tot voor kort huisden, vrij kwam.

“Het was een lange weg”, zegt Neal Cowan, projectleider vanuit de Universiteit Maastricht, maar Kaleido’s doel is de afgelopen jaren niet veranderd. Het is en blijft een hang out voor internationally minded studenten. Met lezingen, concerten, een comedy night of discofeest en inmiddels veel meer dan dat, vooral op sociaal en cultureel gebied. “Kaleido heeft de tijd gekregen om volwassen te worden, te experimenteren, te kijken waar behoefte aan is.”

Volgens Cowan wordt Kaleido een huiskamer waar mensen met verschillende achtergronden, van verschillende faculteiten en van buiten de universiteit, samenkomen voor een kop koffie, biertje, om te studeren, praten, pingpongen, muziek te maken, noem maar op.
Net zo belangrijk: de netwerk- en supportfunctie. “Je kunt er een workshop bijwonen of een vergaderruimte huren. En heb je als student vragen over een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, dan helpen we je ook verder. We kennen zoveel studenten die iets willen betekenen, die ideeën hebben, maar niet goed weten waar ze naartoe moeten.” Ideeën zoals? “Plannen voor de universiteit, maar ook voor de stad of regio. Denk aan Foodcoop Maastricht waarbij studenten een samenwerking op poten hebben gezet met lokale producenten van organische en duurzame producten.” Cowan vat Kaleido dan ook samen als “een informeel studentenservicecentrum.”

Het International Student Network (ISN) nam aanvankelijk de dagelijkse leiding van de internationale studentenclub op zich. Maar ze trokken zich al vrij snel terug omdat de klus te omvangrijk bleek. De UM zette er vervolgens een eigen team op. Cowan: “Uiteindelijk is het nog steeds de bedoeling dat Kaleido student driven wordt. Er zijn al studenten die zich hebben gemeld voor de inrichting van het pand, het ontwerp, decor, meubilair.”

Voordat het zover is, moet de gemeente zich nog buigen over vergunningen (omgeving en horeca) en het bestemmingsplan. De Kaleido-projectgroep, waar ook Maurice Evers, afdelingshoofd van Maastricht Housing, lid van is, heeft goede hoop: “Wij denken dat het binnen de huidige bestemming past – onderwijs, onderzoek en aanverwante diensten – , maar het is afwachten of de gemeente er ook zo tegenaan kijkt. Was Kaleido een traditionele studentenvereniging dan was er waarschijnlijk geen aanpassing van de huidige bestemming nodig”, legt Evers uit.
Maar omdat Kaleido naast haar eigen leden ook stadsbewoners toegang wil geven om bijvoorbeeld gezamenlijke projecten op te pakken, zal dit nog met de gemeente besproken moeten worden. Evers: “Hoe dan ook zullen de omwonenden betrokken worden in de plannen zodra duidelijk is welke mogelijkheden aan Kaleido op Tapijn worden gegeven. Doel is immers: student en stad samenbrengen.”

Wie ideeën heeft voor Kaleido of wil helpen kan contact opnemen met Neal Cowan (n.cowan@maastrichtuniversity.nl)  / Koen de Witte (koen.dewitte@maastrichtuniversity.nl)

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)