Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Geen versoepelingen, ook niet aan de UM

Besmettingsgraad is te hoog volgens OMT
MAASTRICHT. Het is nog niet officieel, maar de aangekondigde versoepelingen in het hoger onderwijs gaan niet door. De besmettingen zijn te hoog. En dus gaan de deuren van de Universiteit Maastricht komende week niet (verder) open. Heel jammer, vindt rector Rianne Letschert, en “vreselijk” voor de studenten. “Maar je wil niet in een volledige derde golf terechtkomen.”

De plannen voor een gedeeltelijke heropening van de UM-gebouwen op 31 maart liggen klaar. Maar die kunnen weer even de la in, want komende week verandert er niets. Dat lekte gisteren uit, na het Catshuisberaad tussen de betrokken ministers en de voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT). Ook de avondklok blijft van kracht en de terrassen mogen nog niet open. Premier Rutte en minister De Jonge zullen dit komende dinsdag tijdens een persconferentie officieel aankondigen.

“Is dit een goed besluit? Moeilijk. Iedereen is klaar met de lockdown, maar ik ga af op de experts van het OMT,” zegt rector Rianne Letschert. “Het is zo makkelijk om heel populistisch te zeggen dat dit een slechte beslissing is, maar niemand wil in een volledige derde golf terechtkomen waardoor het herstel nog langer op zich laat wachten. Als we nu nog even volhouden dan hoop ik dat we over zes tot acht weken, als de vaccinatiegraad hoger is, meer ruimte krijgen. Anders krijg je ook andere spanningen. Uiteindelijk hoop ik dat we in september weer helemaal open kunnen gaan.”

Ze benadrukt dat dit besluit voor studenten “vreselijk” is. Periode vijf start (begin april) online, maar mocht er tussentijds goed nieuws komen dan gaan drie faculteiten -  Psychology and Neuroscience, Science and Engineering, de School of Business and Economics - zoals eerder aangekondigd over naar hybride onderwijs (deels op de campus, deels online), terwijl de andere drie alleen hun gebouwen zullen openstellen voor onder andere extracurriculaire activiteiten van bijvoorbeeld studieverenigingen, voor projectgroepjes, mentorgesprekken, of om te studeren.

Mbo

Dat het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wel verder open mag, vindt Letschert goed te verdedigen. “Zij hebben veel praktijkonderwijs - bij ons gaan de practica ook gewoon door - en grote moeite om stages voor hun studenten te vinden. Bovendien kampt een deel van de mbo’ers met een studieachterstand.” De universitaire student doet het qua studie juist goed en heeft nauwelijks een vak gemist. “Ik kreeg net de cijfers binnen van de studenten die afgelopen september via de zachte knip aan een master zijn begonnen en dus twee opleidingen (behalve de master ook de nog niet afgeronde bachelor) tegelijkertijd moeten afronden. Die doen het heel goed.”

Kortom: “Je kunt die twee eigenlijk niet vergelijken”, vindt Letschert. Om er nog aan toe te voegen dat de meeste mbo-studenten in hun ‘eigen’ stad studeren terwijl de universitaire student vaak gebruik moet maken van het openbaar vervoer. “Dat is een extra zorg. Open je het hoger onderwijs dan weet je dat de druk op het openbaar vervoer hoger wordt.” 

VSNU-voorman Pieter Duisenberg liet maandagochtend aan het Radio1 Journaal weten dat hij het niet terecht vindt dat het mbo wel een dag per week open mag en de universiteiten niet. Hij wijst erop dat de universiteiten - ook de UM - tot 15 december deels fysiek lesgaven zonder dat er sprake was van besmettingshaarden. “Dus wij kunnen het gecontroleerd doen.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)