Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vakbonden eisen betere thuiswerkvergoeding

NEDERLAND. De thuiswerkvergoedingen voor personeel van hogescholen en universiteiten verschillen momenteel flink. De vakbonden willen een standaardvergoeding in de cao van twee euro per werkdag, exclusief de kosten voor de thuiswerkplek.

Uit een recente rondgang van onderwijsbond AOb blijkt dat de ene hogeschool zijn thuiswerkende personeel momenteel een netto toeslag van 25 euro per maand geeft voor internetkosten, terwijl de andere het dubbele vergoedt. Maar er is ook een hogeschool waar het personeel helemaal niets extra’s krijgt. 

Vorig jaar keerden veel hogescholen een eenmalige vergoeding uit, maar ook die varieerde sterk: van 100 tot 200 euro. SaxNow, de nieuwssite van hogeschool Saxion, deed al eerder vergelijkend onderzoek.

Twee euro

“Het gaat om substantieel geld”, zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep op de nieuwssite van de vakbond. Pogingen om de vergoeding vast te leggen in een cao-afspraak strandden tot nog toe.

Alle hbo-medewerkers zouden volgens hem een thuiswerkvergoeding van twee euro per dag moeten krijgen. Dat komt overeen met het bedrag dat het Nibud adviseert, exclusief ict-, telefoon- en reiskosten.

Universiteiten

Bij de universiteiten hangt het er ook maar net vanaf waar je werkt, weet bestuurder Jan Boersma van FNV Onderwijs en Onderzoek. Daar krijgt iedereen weliswaar een vergoeding van minstens 25 euro voor internetkosten, ongeacht het aantal werkdagen. Maar er zijn ook universiteiten die 30 of 40 euro betalen, naast (soms) een eenmalige vergoeding die eveneens varieert. Alle medewerkers van de Universiteit Maastricht krijgen tot en met juni 2021 een thuiswerkvergoeding van €40 netto per maand. Dit is €30 voor internetkosten en €10 voor de zogeheten ‘vrije ruimte werkkostenregeling’. 

Boersma voorziet dat het wetenschappelijk personeel ook na de crisis vaker thuis zal werken. Dat is een reden temeer om een afspraak in de cao op te nemen. Inzet is, net als in het hbo, een thuiswerkvergoeding van twee euro per dag. “Die vergoeding komt boven op de reiskosten die gemaakt worden en de kosten voor computers, telefoon en goed internet. Verder willen we vastleggen dat de werkgever dezelfde arbo-verantwoordelijkheid voor de thuisplek heeft.”

HOP, Hein Cuppen

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)