Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Laat studenten in alle landen van Europa studeren

Laat studenten in alle landen van Europa studeren

Photographer:Fotograaf:

Studentenkabinet

Studentenkabinet presenteert regeerakkoord

MAASTRICHT/NEDERLAND “Een onderwijssysteem waarin studenten zich vrij door Europa kunnen bewegen. Een semester in Nederland. Eentje in Frankrijk, eentje in Portugal, enzovoorts.” Daarvoor gaat de kersverse minister van Buitenlandse Zaken in het gisteren gelanceerde studentenkabinet Heleen van der Velden, derdejaars European Studies, zich inzetten.

Het studentenkabinet is een initiatief van universiteitenvereniging VSNU. “De Nederlandse universiteiten hebben veel kennis in huis die het waard is om te delen. We willen de politiek uitdagen om wat verder te kijken: laat anderen ook eens meedenken”, zegt VSNU-woordvoerder Piet van Ierland.

Elke universiteit levert een minister. De minister-president komt van de Universiteit Twente en Maastricht levert dus de minister van Buitenlandse Zaken. Samen presenteerde het studentenkabinet afgelopen maandag een regeerakkoord vol plannen voor de lange termijn, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Iedere student was vrij om te schrijven wat hij of zij wilde. De enige voorwaarde was dat de ‘ministers’ verder moesten kijken dan hun eigen mening en naar wetenschappelijke literatuur moesten verwijzen. Van Ierland: “Geen populisme, geen opinies, maar een gedegen verhaal op basis van kennis.” Dat laatste is heel belangrijk, benadrukt Van der Velden. “We zijn allemaal studenten, maar we zijn de stem van de wetenschap.”

De studentenminister-president overhandigde gisteren hun regeerakkoord aan demissionair onderwijsminister Van Engelshoven. Namens wie spreekt hij eigenlijk? “Hopelijk namens de wetenschap en namens de universiteiten”, zegt Metz. “Wij zijn niet de stem van de studenten! We hebben geen politieke kleur. Wat wij doen, is wetenschap vertalen naar beleid voor Nederland over twintig, dertig of vijftig jaar. Het maakt niet uit of dat links, rechts of diagonaal is.” Kortom, een studentenkabinet dat niet namens studenten spreekt, maar namens de wetenschap. En dat niet politiek wil zijn, maar het toch is. Op een soort bordesfoto staan de ministers met roodgemaakte kiesrondjes op hun buik, maar niemand heeft hen gekozen.

Vander Velden: “We hebben het ook naar alle politieke partijen gestuurd. De formatie is nu in volle gang. Hopelijk komen onze ideeën in het ‘echte’ regeerakkoord.”

Waar je dan aan moet denken? Van der Velden zal zich als studentenminister van Buitenlandse Zaken de komende tijd inzetten voor “één Europese onderwijsruimte waarin studenten dus niet meer gebonden zijn aan één universiteit. Studenten komen zo met meerdere talen en culturen in aanmerking en daarbij kunnen zij zich specialiseren in vakgebieden die ‘hun eigen’ universiteit niet aanbiedt. Op die manier zijn studenten beter voorbereid om grensoverschrijdende problemen zoals de klimaat- en migratiecrisis aan te pakken.” Ook heeft het economische voordelen, denkt Van der Velden. “Het is vaak duur om in het buitenland te studeren. Er is meer balans als alle tarieven gelijkgetrokken worden. Verder is het natuurlijk goed als studenten door heel Europa contacten voor toekomstige handelsrelaties opdoen.”

Tot dusverre zit er al veel tijd in haar nieuwe functie, zegt Van der Velden. “De afgelopen maand moest ik een visie schrijven en een filmpje opnemen. Op termijn denk ik er zo’n dag per week mee bezig te zijn. Bijvoorbeeld met onze wekelijkse ministerraad en ik hoop dat we met politieke partijen aan tafel mogen om onze ideeën te bespreken.”

Hoe lang haar ministerschap zal duren is niet duidelijk, aldus Van der Velden. “Ik zit nu in het laatste jaar van mijn bachelor en ben als het goed is over een tijdje geen student meer. Dan is het moeilijk om de stem van de wetenschap te zijn.”

Yuri Meesen / HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)