Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ruim voor de zomer valt beslissing: in september gewoon open of onderwijs op 1,5 meter

Ruim voor de zomer valt beslissing: in september gewoon open of onderwijs op 1,5 meter

MAASTRICHT. Kan de universiteit in september haar deuren weer normaal openen? Of is de 1,5 meter afstand dan nog leidend? De UM bereidt zich voor op beide scenario’s, klonk het deze week in de commissie onderwijs en onderzoek van de universiteitsraad.

“Ik hoop natuurlijk dat we volledig open mogen, maar daar durven we nog niet op te koersen; te riskant”, zei rector Rianne Letschert tegen de U-raadscommissie . Daarom buigt een werkgroep zich nu over twee “septemberscenario’s”, liet de voorzitter van die werkgroep, Nicolai Manie, weten. Wat wel zo goed als zeker is: de volledige online-optie - de situatie waar de UM nu in zit - zal in september hoogstwaarschijnlijk verleden tijd zijn.

Mocht de 1,5 meter samenleving ook na de zomer nog bestaan, dan moet de UM kunnen beschikken over extra gebouwen om zo alle studenten de kans te geven om hun onderwijsgroepen (deels) op de campus te volgen. Dat kost heel veel organisatie, aldus Manie. Faculteiten onderzoeken op dit moment hoeveel (extra) ruimte zij nodig hebben. “Op papier ziet het er goed uit, maar in de realiteit is het een ander verhaal.” Of er na de zomer gewerkt zal worden met snel- en zelftesten is ook nog niet duidelijk.

Ruim voor de zomer

Wel is zonneklaar dat er ruim voor de zomer een beslissing moet vallen. Letschert: “Begin mei moeten we de studenten laten weten of het onderwijs in ieder geval deels op de campus zal zijn en zij dus bij de start van het academisch jaar in Maastricht worden verwacht. We zijn immers geen afstandsuniversiteit. Ons motto blijft: on campus als het kan, online als het moet.“ Al maakt de rector wel een uitzondering voor studenten die niet kunnen reizen vanwege corona.

Ook de staf moet tijdig weten waar ze aan toe is, benadrukte Letschert. “We willen voorkomen dat onze medewerkers in de zomer door moeten werken. De datum dat we een knoop doorhakken –-volledig open of hybride - is cruciaal, al willen we niet te vroeg zijn. Stel dat wij kiezen voor de 1,5 meter optie en de overheid zegt even later dat we volledig open mogen.”

Proctoring

Welke van de twee scenario’s het ook wordt, volledig open of hybride, de rector zal er alles aan doen om de examens in het nieuwe academische jaar zoveel mogelijk in het Mecc of andere gebouwen te laten plaatsvinden. Ze wil af van de thuistentamens en het bijbehorende proctoring, zei ze tegen de U-raad, al blijft dat een mogelijkheid voor studenten die vanwege reisbeperkingen niet naar de UM kunnen komen.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)