Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Groeifonds: 125 miljoen euro voor ‘Maastrichtse’ projecten

Groeifonds: 125 miljoen euro voor ‘Maastrichtse’ projecten

Photographer:Fotograaf:

WebMD

NEDERLAND/MAASTRICHT. Het Nationaal Groeifonds heeft 125 miljoen euro gereserveerd voor twee projecten waarvan de wieg in Maastricht staat: het instituut Regmed XB dat onderzoek doet naar regeneratieve geneeskunde, enHealth RI dat gezondheidsdata van ziekenhuizen en zorginstellingen wil stroomlijnen.

Straks heeft Nederland geen aardgas meer. Waar komt onze rijkdom dan vandaan? Uit kennis, innovatie en infrastructuur, is de gedachte achter het Nationaal Groeifonds. Het kabinet trekt voor de komende vijf jaar 20 miljard euro uit. Afgelopen vrijdag heeft een commissie van zwaargewichten, onder wie natuurkundige Robbert Dijkgraaf en UM-rector Rianne Letschert, een lijst van honoreringen bekendgemaakt.

Een daarvan is het onderzoeksinstituut Regmed XB, dat is voortgevloeid uit het UM-instituut MERLN. Beide zijn op poten gezet door voormalig MERLN-directeur Clemens van Blitterswijk. De instituten doen onderzoek op het vlak van de regeneratieve geneeskunde, waarbij het lichaam wordt gestimuleerd om schade aan weefsels en organen zelf te herstellen. Vaak maken onderzoekers daarbij gebruik van lichaamseigen stamcellen die in het lab worden opgekweekt en daarna terug in het lichaam worden geplaatst. 

In Regmed XB hebben vijf universiteiten (inclusief Eindhoven, Groningen, Leiden en Utrecht), gezondheidsfondsen en bedrijven zich verenigd. Het onderzoek richt zich op chronische ziekten als nierfalen, artrose, hart- en vaatziekten en diabetes. In dat licht experimenteert men onder meer met een kunstknie en een mini-nier.

Met de 56 miljoen euro die het Nationaal Groeifonds heeft toegekend, zal Regmed XB een zogeheten Pilotfabriek bouwen, waar op grotere schaal stamcellen, bot en kraakbeen kunnen worden geproduceerd. Van het bedrag is 23 miljoen euro per direct gehonoreerd; de andere 33 miljoen is gereserveerd en volgt onder voorwaarden. Oftewel: “in afwachting van nadere onderbouwing of bewezen succes”, zoals de adviescommissie schrijft.

Voor het andere ‘Maastrichtse’ project, het samenwerkingsverband Health RI, heeft het fonds 69 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 22 miljoen voorwaardelijk. Het doel van dit project - met als geestelijk vader André Dekker, hoogleraar klinische datawetenschappen - is het ontsluiten en stroomlijnen van alle gezondheidsdata in Nederland, zodat ze door ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook door onderzoeksinstituten kunnen worden gebruikt. Nu liggen ze versnipperd bij gezondheidsfondsen, patiëntenorganisaties, bedrijven, et cetera. Ook maakt het Groeifonds 276 miljoen euro vrij voor de Nederlandse Al Coalitie, inclusief de Al-hub Brightlands in Heerlen.

In deze eerste ronde wordt in totaal 646 miljoen euro toegekend, waarvan 525 miljoen voorwaardelijk. Bijna 3,5 miljard euro wordt gereserveerd. De universiteiten zijn blij met de uitkomst, staat in een persbericht van koepelvereniging VSNU. “We zien hier het hefboomeffect in werking, waarbij publieke investeringen ook nieuwe private investeringen aantrekken”, stelt voorzitter Pieter Duisenberg. 

Maurice Timmermans/HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)