Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM-student fietst Tour de France

UM-student fietst Tour de France

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Op 29 juni begint Maartje Klein aan haar eigen Tour de France; samen met 21 andere fietsers rijdt ze alle Touretappes, een dag vóór de profrenners aan de start verschijnen. Het geld dat ze ermee ophaalt, gaat naar het internationaal kankeronderzoek.

Vorige week behaalde Klein (23) haar masterbul  Public Policy and Human Development, volgende week start haar grootste en zwaarste project tot nu toe. Tussen 29 juni en 21 juli moet ze 3479 kilometer afleggen. Gekkenwerk, zeggen vrienden. Onmogelijk. Dat valt mee, vindt de kleine wielrenster. “Ik haal de finish. Ik geef niet op, of het zou vanwege ziekte of een val moeten zijn.”

“Ik doe op de eerste plaats mee om te bewijzen dat ik het kan. Ik ben altijd middelmatig in sporten geweest, nu wil ik graag iets bijzonders presteren”, vertelt Klein die begin juni met de Maastrichtse dameswielrenploeg het Groot Nederlands StudentenKampioenschap won en in 2010 individueel studentenkampioen werd. “Ik ben niet zo’n snelle fietser, en ook niet zo’n goede klimmer (voor de fietsers onder ons:  over de Mont Ventoux doet ze 2,5 uur, red.) maar ik ben een echte doorzetter en ik laat me dan ook niet gek maken door mensen die me inhalen.” Bovendien heeft ze iets met de Tour: “Ik ben geboren op 18 juli, tijdens de Tour de France. Dit jaar staat dan de koninginnenrit in de Pyreneeën op het programma. Ik hoop dat Andy Schleck wint, dat zou een mooi verjaardagscadeau  zijn.” Een dag na het interview werd bekend dat Schleck vanwege een breuk afziet van deelname.

Ze heeft sinds januari al 4500 kilometer gereden. “Eind mei ben ik op één dag van Groningen naar Maastricht gefietst, met een omweg: 450 km.  Ik heb Luik-Bastenaken-Luik gereden en de Amstel Gold, allebei 250 km.” Dat aan deze ronde, die officieel Tour de Concorde heet en dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd, een goed doel is verbonden, vindt Klein “heel mooi meegenomen”.  Het sponsorgeld dat de 22 deelnemers ophalen is bestemd voor internationaal kankeronderzoek, waar ook een evenement als de onlangs verreden Alpe d’HuZes geld voor inzamelt. Het doel van dit onderzoek is volgens de website van Tour de Concorde: zorgen dat kanker over tien jaar niet meer dodelijk is, maar een chronische ziekte.

Het loopt nog niet storm met de sponsoren, bekent Klein. “Ik heb nu 200 euro. Ik moet er 2000 hebben om mee te mogen doen. De meesten van mijn vrienden zijn studenten, die geven wel, maar kunnen niet zoveel missen.” En de concurrentie van andere fietssponsoracties (bijvoorbeeld de Alpe d’HuZes of de fietstocht van de Maastrichtse prof. Inez Myin-Germeys die op 27 juni vertrekt naar de Mont Ventoux om geld op te halen voor psychose-onderzoek) is groot. Er blijft niets aan de strijkstok hangen, benadrukt Klein. De 2000 euro inschrijvingsgeld heeft ze zelf betaald.

En wat gaat ze doen als dit achter de rug is? Ze lacht: “Ik denk dat ik na de zomer mijn fiets niet meer kan zien. Dan ga ik trainen voor de marathon.”

 

 

 

Belangstelling? maartje.tourdeconcorde@gmail.com of tourdeconcorde.org

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)