Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Twee Vici-beurzen voor Maastricht

NWO verdeelt Vici-beurzen onder 33 wetenschappers

NEDERLAND/MAASTRICHT.  Waarom weigeren kinderen groente te eten? Kunnen bacteriën natuursteen beschermen? Voor deze en andere vragen krijgen 33 topwetenschappers van NWO een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro. Twee van hen zijn verbonden aan de Universiteit Maastricht: prof. Chantal Nederkoorn (FPN) en prof. Lorenzo Moroni (FHML).

De bekendmaking liet dit jaar vanwege de grote hack bij NWO iets langer op zich wachten, maar vandaag heeft de wetenschapsfinancier de lijst met alle nieuwe Vici-winnaars gepubliceerd. Met deze felbegeerde beurs kunnen zeer ervaren onderzoekers in vijf jaar tijd een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Maar liefst 287 topwetenschappers deden in 2020 een gooi naar een Vici-beurs en van hen vielen er 33 in de prijzen. Daarmee komt het honoreringspercentage op 11,5 procent. Een derde van de aanvragen werd door vrouwen ingediend. Uiteindelijk kregen 13 vrouwelijke kandidaten (14 procent) en 20 mannelijke kandidaten (10 procent) een beurs toegekend.

Maastricht

De UM sleept in deze ronde twee subsidies in de wacht. Een is voor Chantal Nederkoorn, zij is lid van de sectie Eetstoornissen en Obesitas van de faculteit psychologie en neurowetenschappen. Nederkoorn gaat onderzoeken waarom kinderen soms eten weigeren, ook al hebben ze het nog nooit geproefd. Op basis waarvan weigeren ze? Wat is de rol van cognitieve processen, zoals perceptie, verwachtingen en de angst voor een slechte smaak? En kun je deze processen beïnvloeden, kun je kinderen leren om van groenten te houden?

De andere Vici-beurs gaat naar Lorenzo Moroni, hij is verbonden aan MERLN, het UM-instituut voor regeneratieve geneeskunde. Hij gaat onderzoek doen naar implantaten die helpen om beschadigingen aan bot- en kraakbeenstelsels op een natuurlijke manier te herstellen.

De Vici-beurzen horen, samen met de Veni- en Vidi-beurzen, bij de zogenaamde ‘Vernieuwingsimpuls’. Dat is een reeks NWO-beurzen voor wetenschappers op verschillende momenten in hun carrière.

Riki Janssen/HOP

 

Instelling

Toekenningen

Universiteit Utrecht

8

Amsterdam UMC

4

Universiteit van Amsterdam

3

UMC Groningen

3

Radboud Universiteit

2

UMC Utrecht

2

Universiteit Maastricht

2

TU Eindhoven

1,5

Universiteit Leiden

1

Rijksuniversiteit Groningen

1

Radboud UMC

1

Wageningen University

1

TU Delft

1

Vrije Universiteit Amsterdam

1

NKI

1

Tilburg University

0,5

Totaal

33

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)