Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

FPN start pilot met mentor voor jonge onderzoekers

MAASTRICHT. Van carrièreadvies tot steun bij het vinden van de juiste balans tussen werk en privé. Jonge post-doc onderzoekers en universitair docenten bij de faculteit psychologie en neurowetenschappen kunnen er vanaf september mee terecht bij een mentor.  

De faculteit liet onlangs een enquête uitvoeren met de vraag; hebben wetenschappers ook na hun promotietraject behoefte aan begeleiding? Aan een mentor met wie ze af en toe kunnen sparren, belangrijke keuzes kunnen bespreken. Ruim 70 procent zei ‘ja’.

Dus gaat in september een pilot van start. Twee keer per jaar ontmoeten de koppels elkaar, het onderwerp van gesprek is volledig vrij. Daarnaast is er een keer per jaar een groepssessie. De mentor komt van een andere vakgroep, zodat de jonge onderzoeker op geen enkele manier afhankelijk van hem of haar is, vertelde initiatiefnemer Jill Lobbestael, universitair hoofddocent klinische psychologie, afgelopen donderdag in de faculteitsraad.

Daarmee wil ze niets afdoen aan al bestaande informele mentorrelaties, voegde ze daaraan toe. “Die kunnen gewoon blijven bestaan. Deelname aan het project is vrijwillig, we gaan mensen niet dwingen om te switchen van mentor als ze nu een goede band hebben met iemand binnen hun vakgroep.”

Ook voor de mentor – die een of twee onderzoekers onder zijn of haar vleugels krijgt – is deelname vrijwillig, maar “het zou onderdeel moeten zijn van de cultuur”, aldus decaan Harald Merckelbach in de raad. “Wanneer een hoogleraar geen mentor is, vraag ik wel: waarom niet?”

Na een jaar wordt de pilot geëvalueerd.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)