Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Testbeleid wordt logistieke nachtmerrie, vindt rector

Testbeleid wordt logistieke nachtmerrie, vindt rector

Photographer:Fotograaf:

Thorsten Frenzel via Pixabay

MAASTRICHT. Vanaf komende week mogen studenten een dag per week naar de universiteit. De regels volgens een nieuw wetsvoorstel: studenten testen zichzelf vooraf en als ze negatief zijn mogen ze naar binnen. Kunnen – of willen – zij geen negatieve zelftestuitslag laten zien, dan moet de universiteit voor een alternatief zorgen. Met dat laatste is het college van bestuur op zijn zachtst gezegd “niet gelukkig”, zei rector Rianne Letschert tijdens de jongste vergadering van de universiteitsraad.

De pre-corona situatie, onderwijs op anderhalve meter of helemaal online. Dat waren tot voor kort de mogelijkheden waar het hoger onderwijs voor het komende academisch jaar rekening mee hield. Daar komt nu dus een vierde optie bij. Vooral de vrijblijvendheid van het testen zorgt voor problemen. Het wetsvoorstel – dat ligt nu bij de Tweede Kamer – verplicht universiteiten om studenten die geen testbewijs willen of kunnen laten zien alternatief onderwijs aan te bieden. Online of fysiek. Er ontstaan dan dus twee gescheiden groepen.

De verplichting om een alternatief te bieden roept veel vragen op. Gaan studenten zich wel laten testen als het niet verplicht is? Eerdere experimenten met zelftests wijzen op weinig enthousiasme. De testen zijn voor studenten gratis te bestellen, maar slapen ze niet liever iets langer uit als ze ’s ochtends een college hebben? En hoe kunnen universiteiten weten wie in de gebouwen getest is? Controleren aan de deur mag niet. Hoe groot is de groep die geen testbewijs kan of wil aanleveren? En waar moeten zij dan vervolgens terecht?

Of het alternatief nu online of fysiek is; het leidt hoe dan ook tot enorme planningsproblemen. Roostermakers weten niet waar ze aan toe zijn. “Moeten we aparte compartimenten en ingangen opzetten voor studenten zonder testbewijs?”, vraagt Letschert zich af tijdens de U-raadsvergadering. Los daarvan past het simpelweg niet als er meerdere lokalen per onderwijsgroep moeten zijn. “Het is een zeer ingewikkelde logistieke belasting.”

Ook voor docenten zorgen de nieuwe regels voor problemen. Zij moeten op twee plaatsen tegelijk zijn – bij de geteste en de niet-geteste groep – of een online en een fysiek programma maken.

Op 1 juni beslist het college van bestuur hoe het onderwijs er het komend academisch jaar uit gaat zien. Een nieuw opgericht crisismanagementteam gaat de verschillende scenario’s zo nauwkeurig mogelijk uitwerken, meldt de rector aan de U-raadsleden. Letschert hoopt dat iedereen komend academisch jaar gevaccineerd is en de UM dus weer volledig open kan. Zo niet, dan zijn er twee smaken. Onderwijs op anderhalve meter of de “logistiek verschrikkelijke testsituatie. Een onuitvoerbaar scenario.”

Precies daar is er mogelijk een opening in het wetsvoorstel waar universiteiten gebruik van zouden kunnen maken. Dat schrijft namelijk voor dat er alleen regels aan het tonen van een testbewijs verbonden mogen worden als die “uitvoerbaar en doelmatig zijn”. Letschert vindt dat dat niet zo is.

De Tweede Kamer mag zich ook nog buigen over de mogelijkheid om een testbewijs verplicht te stellen, zodat wie dat niet kan tonen aan de deur geweigerd kan worden. Ook dat staat in dit wetsvoorstel.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)