Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Collegevoorzitter Martin Paul verlaat UM voortijdig

Collegevoorzitter Martin Paul verlaat UM voortijdig

Photographer:Fotograaf:

Herman van Ommen/UM

Per 1 november rector aan de Ruhr Universität in Bochum

MAASTRICHT. De voorzitter van het college van bestuur prof. Martin Paul verlaat na dertien jaar de Universiteit Maastricht. Hij wordt op 1 november rector aan de Ruhr Universität in Bochum, Noordrijn-Westfalen. Zijn derde termijn maakt hij niet vol: Ik was niet van plan om weg te gaan, maar dit is een buitenkans.”

Paul (63) kwam in 2008 vanuit Berlijn naar Maastricht om decaan van de faculteit Health Medicine and Life sciences te worden. In 2011 stapte hij over naar de ‘Berg’ en werd collegevoorzitter. Hij was vast van plan om zijn derde termijn – in totaal twaalf jaar – als voorzitter af te maken, benadrukt hij. Dat zei hij ook in 2018 tegen Observant toen de raad van toezicht hem voor die derde termijn - zeer uitzonderlijk, alleen Karl Dittrich ging hem voor - had gevraagd. In 2018: “Ik heb naar andere banen gekeken, in Duitsland en elders. Maar daar is de cultuur vaak anders, ik ben toch heel Nederlands geworden, ik houd van openheid, weinig hiërarchie. Ook zijn universiteiten en ziekenhuizen (Martin Paul is hoogleraar klinische farmacologie, red.) daar vaak grote tankers, waar je weinig kunt veranderen. Hier in Maastricht kun je echt zaken doen, denk aan de ontwikkeling van Brightlands, de oprichting van de nieuwe faculteit Science and Engineering, de internationale universiteitennetwerken.”

Verfrissend

Nu zegt hij: Ik ga ietsje eerder weg, anderhalf jaar. Ik kon niet tegen de Ruhr Universität Bochum (RUB) zeggen: bel me maar over twee jaar. Ik wil nog één keer het risico aangaan, daar ben ik klaar voor.” En zijn opmerking over Duitse universiteiten? Ja, dat heb ik zeker gezegd, daarom zei ik in eerste instantie neetoen Bochum belde. Maar in de gesprekken merkte ik - tot mijn verbazing - dat de RUB een verfrissende andere cultuur heeft die gek genoeg veel op die van de UM lijkt. Dat trok me aan. Het is dus geen typisch Duitse universiteit, ik heb het gevoel dat ik ook daar echt zaken kan doen.” 

Sluiting mijnen

Ook op andere vlakken zijn er overeenkomsten met de UM: De RUB is opgericht als antwoord op de sluiting van de mijnen in het Ruhrgebied, als een universiteit die het anders zou gaan doen, gericht op de regio én de niet-traditionele student: de jonge man en vrouw die als eerste uit het gezin gaat studeren. Ik ben zelf ook een eerste generatiestudent.”

Hij vindt het leuk om weer in Duitsland te werken en Duits te spreken. Nederlands spreek ik goed, maar Duits spreek ik uiteraard héél goed. Ik moest wel weer even wennen aan het formele, de hiërarchie en de aanspreekvorm.” Lachend: In Nederland tutoyeer je na acht minuten, in Duitsland na acht jaar.” 

Oranje plafond

Hij was de eerste collegevoorzitter in Nederland met een buitenlands paspoort. Ik was een trendsetter, daarna kwamen er meer universiteitsbestuurders uit het buitenland. Ik heb nooit last gehad van ressentiment. Iedereen kent het glazen plafond voor vrouwen. Buitenlanders hebben het over het oranje plafond, dat je nooit het hoogste zult halen als niet-Nederlander. Dat heb ik nooit zo gevoeld.”

Hoogste baas

Het rectorschap aan een Duitse universiteit is een dubbelfunctie: rector en voorzitter in één. Hij wordt dus de hoogste baas. De RUB is met 43 duizend studenten en twintig faculteiten een van de grootste universiteiten van Duitsland. In 1962 opgericht, in 1965 kwamen de eerste studenten. De instelling staat op plaats 251 staat van de ranglijst van Times Higher Education. Meer dan honderd plaatsen lager dan de UM. Er zit daar heel veel potentieel. Om het in sporttermen te zeggen: ik ben liever een coach die nog veel te winnen heeft, dan eentje die aan de top staat. Die kan eigenlijk alleen maar verliezen. Ik vind het mooi dat ik alles wat ik in Nederland heb geleerd nu in Duitsland kan inzetten.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2021-04-29: Isaac
Dappere man! Veel beter dan die nietsnut Jonathan van Tilburg, die jarenlang ondemocratisch de voorzitter van de universiteitsraad was en die eruit moest worden gegooid omdat hij intern de boel manipuleerde, terroriseerde en bedroog. Vreemd dat Observant nooit over de echte reden van zijn vertrek heeft gepubliceerd.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)