Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Een universiteit moet studenten opleiden tot onafhankelijke denkers”

“Een universiteit moet studenten opleiden tot onafhankelijke denkers”

Photographer:Fotograaf:

Observant

Verkiezingsdebat tussen studentenpartijen universiteitsraad

Een call centre waar studenten met psychische problemen 24/7 kunnen aankloppen. Een nieuwe high tech bibliotheek met veel studieplekken. Een nieuw Guesthouse. Meer oog voor diversiteit, inclusiviteit en klimaatverandering. Een greep uit de plannen van de studentenpartijen die een zetel in de universiteitsraad willen bemachtigen.

Maar liefst acht studentenpartijen - vorig jaar waren dat er nog zes - doen mee aan de verkiezingen voor de universiteitsraad. Zeven van hen ontmoeten elkaar vorige week tijdens een onlinedebat georganiseerd door UNSA (United Nations Student Association) vanuit Studio MBB.  Onder hen drie eenpersoonspartijen - Skyscrapers in Maastricht, The Independent, Insert Acronym Here – en vier partijen met een lange lijst aan kandidaten: DOPE, NovUM, KAN Party, USM (United Students Maastricht). Afwezig was SHAPE-LEX, een samenwerking van studenten uit Randwijck en de rechtenfaculteit.

Tot een echt debat kwam het niet op donderdagavond 6 mei. En ook qua aantal bezoekers - dat schimmelde rond de 120 – liep het niet storm. Het was eerder een presentatie van de verschillende plannen, die meer dan eens overeenkwamen. Zo klonk uit verschillende hoeken dat het onderwijs weer op de campus moet plaatsvinden. Ook riepen meerdere partijen op tot grotere aandacht voor diversiteit, inclusiviteit en klimaatverandering.

Peter van Mill van de eenmanspartij Insert Acronym Here pleitte voor meer activiteiten in het onderwijs die het kritisch denken stimuleren. “Een universiteit is een publieke instelling, ze moet studenten niet alleen op de arbeidsmarkt voorbereiden, maar ook opleiden tot onafhankelijke denkers. Dat mis ik wel.” Freddy Leppert van KAN wil meer aandacht in het curriculum voor de klimaatcrisis, welzijn van studenten, dekolonisatie, diversiteit en inclusiviteit.

Charles de Groot van NovUM, inhakend op het thema welzijn, wil een call centre waar studenten met psychische problemen 24/7 terecht kunnen. Dan zijn de problemen met bijvoorbeeld wachtlijsten voor de studentenpsycholoog snel opgelost, verwacht hij. Op de vraag van KAN of zo’n 24/7 centrum haalbaar is: “Het bestaat al in onder andere Tilburg en Cambridge. We kunnen daar gaan kijken en zien wat het beste werkt.”

Lotte Meerhoff van Dope benadrukte dat preventie belangrijk is. “Verminder de studiedruk, zorg voor extra studentenpsychologen zodat de wachttijd korter wordt en communiceer beter over datgene wat de UM al in huis heeft op gebied van well being.”

Giulio Atzori van Skyscrapers in Maastricht vindt ook preventie belangrijk. “Vertel studenten voor de start van hun bachelor en master wat er van hen wordt verwacht. Bijvoorbeeld hoeveel studie-uren ze moeten maken.” In het eindrondje van het debat liet hij weten dat zijn partij heel jong is, maar wel een paar lange termijnplannen heeft: een nieuwe UB met veel studieplekken en een nieuw guesthouse.

De verkiezingen voor de universiteitsraad en faculteitsraden zijn van 17 mei tot en met 20 mei 18.00 uur.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)