Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Laat jezelf horen

Laat jezelf horen

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Meike (20): “In de onderwijsgroep durf ik mijn mond niet open te doen. Het is niet dat ik stotter of een accent heb. Ik voel me gewoon ontzettend onzeker. De groep heeft zo niets aan mij en ik baal van mezelf. Wat moet ik doen?”

Ingrid: Wat je denkt bepaalt wat je voelt. Ga maar na. Denk je ‘o jee, dat gaat me nooit lukken’, dan is er spanning. Maar een gedachte als ‘mij overkomt ook altijd ellende’, maakt je juist somber.

Welke gedachte maakt jou onzeker? Dat anderen je dom vinden? Besef dat jouw denken en voelen de baas spelen over jou en ervoor zorgen dat jij je mond houdt. Het slechte nieuws is dat zwijgen niet helpt. Het voorkomt niet dat mensen je dom, suf of saai vinden. Die mensen zijn er namelijk al, daar kun je zeker van zijn. Want denk maar niet dat je groepsgenoten onverdeeld positief over je zijn als jij nooit iets zegt. Ook daar vinden ze iets van. Mensen oordelen over alles en iedereen, dus ook over jou.

Het goede nieuws is dat je iets anders kunt doen dan zwijgen. Laat los die ambitie om de gedachtes van anderen te controleren. Het gaat je nooit lukken. Sterker nog, het is arrogant om te denken dat je de baas kunt zijn over de hersenspinsels van een ander. Het enige waar jij over gaat, is over je eigen gedrag. Dus als je het belangrijk vindt om een actief groepslid zijn, dan zul je je zegje moeten doen.

Iemand zei ooit tegen me: “Zwijgen in een groep gaat ten koste van de collectieve intelligentie van die groep”. Dat is waar. Zelfs als je iets zegt wat niet klopt, helpt dat de groep vooruit. Stel je maar eens voor: in de onderwijsgroep wordt gediscussieerd over onderzoeksresultaten. Worden ze het beste verklaard door theorie A of door theorie B? De groep komt er niet uit. Dan kom jij met een argument dat volgens jou theorie A ondersteunt. Alle groepsleden vegen je argument van tafel. Ze hebben een punt en dat besef jij ook. En zie wat er gebeurt. De hele groep, inclusief jezelf, is het erover eens: theorie B verklaart de onderzoeksresultaten het beste. Jouw argument sneed geen hout, maar je hebt een zwengel gegeven aan het denkproces en de collectieve intelligentie van de groep is gestegen.

Misschien is het geven van je mening in de onderwijsgroep op dit moment een brug te ver. Bedenk dan een kleinere stap. Zeg wat je vindt in een vriendengroep of in een kleinere groep, zoals een werkgroep. Dat zou een begin kunnen zijn. Herhaal deze stap totdat je je wat minder onzeker voelt en doe er dan een schepje bovenop.

 

 

 

 

Wil jij een vraag (dit mag anoniem) voorleggen aan Ingrid Candel? Mail dan naar lieveingrid@outlook.com

Heb je vragen of problemen en zou je daar graag met een studentenpsycholoog van de Universiteit Maastricht over spreken, neem dan contact op met studentenpsychologen@maastrichtuniversity.nl of bel naar 043 3885388.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)