Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UCM aan kop, BMW in zwaar weer

UCM aan kop, BMW in zwaar weer

Elsevier: Nijmegen het best volgens studenten, niet volgens profs

MAASTRICHT. Het University College Maastricht is volgens de studenten het beste college van het land, zo blijkt uit het jaarlijkse Elsevier-onderzoek. Biomedische wetenschappen verkeert daarentegen in zwaar weer, volgens de studenten én de hoogleraren. De opleiding gaat op de schop.

Het University College steekt met een score van 82 flink boven de andere colleges uit (76 gemiddeld).  Vooral de faciliteiten, organisatie en communicatie liggen in Maastricht “significant boven het gemiddelde”, zoals weekblad Elsevier dat noemt. Het onderwijs en de docenten slaan de studenten hoger aan in Leiden, de nummer twee.

Elsevier maakt elk jaar een ranglijst van universitaire opleidingen op basis van de oordelen van 200 duizend studenten (Nationale Studenten Enquête) en van hoogleraren en hoofddocenten. De bachelor-opleidingen zijn makkelijker met elkaar te vergelijken dan de masters.

Evenals het UCM eindigden de Maastrichtse bachelors International Business, fiscale economie, fiscaal recht, European Law School en European Studies (slechts twee opleidingen in Nederland) als eerste in hun categorie. Geneeskunde en biomedische wetenschappen presteren beduidend slechter dan de zusteropleidingen. Gezondheidswetenschappen wordt vooral door de hoogleraren hoog gewaardeerd: beste van het land.

Biomedische wetenschappen krijgt van de studenten een onvoldoende (53) – net als in de Keuzegids - en eindigt op de voorlaatste plaats (van de zeven opleidingen); volgens de hoogleraren zelfs op de laatste plaats.

“Dat is mede de reden dat de opleiding op de schop gaat”, zegt Nanne de Vries, vice-decaan van de faculteit Health, Medicine and Life sciences. “Het curriculum zit te ingewikkeld in elkaar, kent te veel blokken en zelfs verdubbelingen. We gaan het programma stroomlijnen, de onderwijsgroepen verkleinen, en het contact tussen studenten en docenten verbeteren. Ook hebben we zogeheten studentenantennes aangewezen. Dat zijn studenten die problemen bij ons melden.”

De beste universiteiten staan volgens studenten in Nijmegen, Tilburg en Eindhoven. Maastricht staat in de categorie ‘specialistische universiteiten’ – Tilburg, Maastricht en Rotterdam - op de tweede plaats. Van de brede universiteiten scoort Nijmegen vooral goed onder studenten. De hoogleraren vinden Utrecht het beste.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)