Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Veel vrouwen vallen voor deze muziek”

“Veel vrouwen vallen voor deze muziek”

Muziek: Una aventura mas

Una aventura mas. Dit is een Spaanstalige lied van pakweg zeshonderd jaar oud. Wie kiest nou in hemelsnaam een middeleeuws lied? Juist ja, een Tuna-student. In dit geval: Laurens Holthaus (23), vierdejaars rechten. Hij is gitarist bij de Tuna de Maastricht, een handvol studenten die op aanvraag speciale gelegenheden opluisteren. Met liederen die troubadours ooit speelden om rond te komen, op hun reizen van docent naar docent.

“Zoals Clavelitos. Kent iedereen. Beppie Kraft heeft er een Maastrichtse versie van gemaakt: In den Himmel.”

Una aventura mas betekent: één avontuurtje meer. “Ik heb het lied een paar jaar geleden als serenade gebracht aan een meisje, ergens op een intiem plekje op een groot Tuna-festival. Het is de bedoeling dat je staand begint en op je knieën eindigt. Het werkte goed, sindsdien is ze mijn vriendin. Ik zong onder meer de regels: ‘Ik weet dat dit slechts een avontuurtje voor jou is en dat je me na vannacht zult vergeten.’ Zodra het meisje dat ontkent, zit je goed. Veel vrouwen vallen voor deze muziek. Speel een zwoel nummer, mompel er wat Spaans bij en het is gebeurd.”

In Spanje heeft niet elke universiteit maar faculteit een Tuna-gezelschap. “Studenten staan in de rij om lid te worden. Het geeft prestige, staat goed op je cv en je bouwt een netwerk op. Veel politici zijn in hun studententijd lid geweest.” In Maastricht is de belangstelling minder massaal. “Dus wie interesse heeft mag zich melden. Je hoeft geen instrument te bespelen.”

Pardon? “Ik ben ook pas gitaar gaan spelen toen ik lid was. Muzikale aanleg is belangrijker, én toewijding en performance. De rest komt wel als je eenmaal bij de groep zit.”

Wat is de aantrekkingskracht van de muziek? “Ik ben geen lid geworden vanwege de muziek, al vind ik de liederen wel mooi. Ik vind het vooral spannend om naar een gelegenheid te gaan en daar nummers te spelen in een vreemde taal. Mensen waarderen het zeer. De feedback is altijd positief. Het is muziek die niet alleen mooi is maar ook mensen bijeenbrengt. Het is echte gezelligheidsmuziek.”

 

In deze rubriek vertellen studenten en staf over een muziekstuk dat speciaal voor hen is

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)