Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Veel lof maar ook kritiek voor UM in Keuzegids 2015

Veel lof maar ook kritiek voor UM in Keuzegids 2015

MAASTRICHT. Een tien voor het University College Maastricht dat hiermee niet alleen het beste College in Nederland is, maar ook de allerbeste opleiding in de deze week verschenen Keuzegids 2015. Ook de bachelorstudies kennistechnologie en economie & bedrijfseconomie gooien hoge ogen. Geneeskunde, gezondheidswetenschappen en biomedische wetenschappen doen het stukken minder.

In totaal beoordeelde de jongste Keuzegids Universiteiten zeventien Maastrichtse bachelor-opleidingen. Negen eindigden op een eerste plaats. Maar niet alle eerste plaatsen zijn van hetzelfde niveau. Het UCM (een 10), kennistechnologie (een 8) behoren echt tot de top en krijgen het predicaat ‘topopleiding’(alleen voor studies die 7,6 of hoger scoren). Net als economie & bedrijfseconomie dat met een 7,8 op de derde plaats eindigt. Fiscale economie, econometrie en International Business halen met iets lagere cijfers wel een eerste plaats.

Landelijk scoren de rechtenstudies al jaren zeer matig, maar lijken nu, mede door selectie van eerstejaars, in de lift te zitten. Maastricht staat net als vorig jaar met drie opleidingen op de eerste plaats (punten tussen de 6,6 en 6,8), en krijgt opnieuw complimenten: voor de docenten, de programma’s, het vaardighedenonderwijs, wetenschappelijke vorming en faciliteiten.

Er is ook een eerste plaats voor European Studies, maar de 5,6 is geen reden tot juichen. Cultuurwetenschappen, dat net als ES een gele kaart kreeg van onderwijskeurmeester NVAO en nu druk bezig is met een hersteltraject, eindigt op een vijfde plaats (6,2) van de zes.

De psychologen lijken weer op de weg terug: in de vorige editie nog een negende plaats, nu op (gedeelde plaats) vijf. Vorig jaar voorspelde de toenmalige portefeuillehouder onderwijs, Carolien Martijn, al dat de aanpassingen in de communicatie, roosters en openingstijden buro onderwijs, hun vruchten zouden gaan afwerpen.

Die stijgende lijn gaat niet op voor geneeskunde – vroeger jarenlang het beste jongetje van de klas - dat zakt van twee naar een vijf. Studenten klagen over de gebrekkige wetenschappelijke vorming en de informatievoorziening over onder andere de studievoortgang. Ook gezondheidswetenschappen en biomedische wetenschappen (BMW) bungelen onderaan. BMW zit ook volgens de recent gepubliceerde Elsevier-ranglijst in zwaar weer. Reden voor de faculteit om de opleiding op de schop te nemen, vertelde vice-decaan Nanne de Vries enkele weken geleden in Observant. “Het curriculum zit te ingewikkeld in elkaar, kent te veel blokken en zelfs verdubbelingen. We gaan het programma stroomlijnen, de onderwijsgroepen verkleinen, en het contact tussen studenten en docenten verbeteren. Ook hebben we zogeheten studentenantennes aangewezen. Dat zijn studenten die problemen bij ons melden.”

Een nieuweling in de Keuzegids is het nog jonge Maastricht Science Programme dat met een tweede plaats (uit een groep van vijf) binnenkomt. Er is lof voor de vaardigheden en de wetenschappelijke vorming, maar niet voor de informatievoorziening.

Riki Janssen

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)