Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het klasje van Joop

Het klasje van Joop

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/Simone Golob

Gerard Pfann geïnspireerd door Joop Hartog

Zoals Jan Tinbergen de grondlegger is van de econometrie, zo stond Joop Hartog aan de basis van de arbeidseconomie in Nederland. Prof. Gerard Pfann (54) kan hem nog uittekenen. "Sandalen, lange baard, en in zijn hand een heel klein potloodje, waarmee hij alles noteerde. Hartog gedroeg zich niet als een autoriteit in de traditionele betekenis. Eerder als een antiheld, in die zin dat hij zich nooit liet voorstaan op zijn kennis en deskundigheid. Als hij terugkwam van een congres, waar hij als spreker was uitgenodigd, dan had hij 'zijn eitje weer gelegd', zoals hij dat noemde. Inmiddels is hij met emeritaat maar hij begeleidt nog steeds promovendi. Morgen komt hij naar Maastricht als lid van een promotiecommissie. Ik vind het leuk om hem weer te zien."

Hartog (1946, Sliedrecht) begon in 1981 als hoogleraar micro-economie aan de UvA. Pfann studeerde er econometrie en raakte geïnteresseerd in het nieuwe vakgebied van de arbeidseconomie. "Ook omdat ik zelf uit Tuindorp Oostzaan kwam en vele vaders kende die werkloos thuis zaten. In 1982 werd ik student-assistent en kwam ik in het 'klasje van Joop' terecht, met daarin tien studenten onder wie Coen Teulings [oud-directeur Centraal Planbureau] , Wim Groot [UM-hoogleraar gezondheidseconomie], en Hessel Oosterbeek, nu hoogleraar economie aan de UvA."

Wat Pfann van Hartog heeft opgestoken, is het niet te onderschatten belang van een mooie dataset. "Joop had een unieke set opgedoken van duizenden zesdeklassers uit de jaren vijftig, uit Noord-Brabant, met een schat aan gegevens over hun schoolresultaten, sociaaleconomische achtergrond, noem maar op. Later heeft hij al die mensen opgezocht en geïnterviewd over hun vervolgopleiding en carrière. Op diezelfde data ben ik afgestudeerd, met een onderzoek naar het belang van een vwo-diploma voor je latere loopbaan. Het werd mijn eerste internationale publicatie. Dat was iets wat Joop belangrijk vond, publiceren in buitenlandse bladen. Hij was een wetenschapper die zijn tijd vooruit was."

Pfann heeft zelf later eveneens de hand weten te leggen op een bijzondere dataset: de personeelsgegevens van Fokker na het faillissement in 1996. In de geest van Hartog heb ik daar veel moeite voor gedaan en uiteindelijk kreeg ik ze na toestemming van toenmalig minister Hans Wijers. Ik wilde weten wat er gebeurt als zo'n grote onderneming op de fles gaat en wat de medewerkers dan precies verliezen. De helft van het personeel bleek trouwens onderbetaald en ging er in een nieuwe baan flink op vooruit. Je moest het als een eer beschouwen om voor een bedrijf als Fokker te werken."

Het ‘klasje van Joop’, dat soms ook bij Hartog thuis kwam, hield zich niet alleen met onderzoek en economie bezig. "We spraken ook over kunst en literatuur. Voor mijn afstuderen kreeg ik van Joop het boek Kinderjaren van Jona Oberski cadeau. Over een jongetje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog opgroeit in Amsterdam."

In deze rubriek vertellen wetenschappers over een persoon die hen zeer heeft geïnspireerd

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)