Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Slapen in het hostel bij gebrek aan geschikte kamers

Slapen in het hostel bij gebrek aan geschikte kamers

Photographer:Fotograaf: Stayokay Maastricht

MAASTRICHT. In Maastricht lopen tientallen, veelal buitenlandse studenten rond die geen geschikte kamer kunnen vinden. Ja, er is weinig aanbod, zeker in het centrum. België? Liever niet. Alleen maar administratieve rompslomp, klinkt het. Stayokay, het hostel aan de Maasboulevard, vaart wel bij de kamernood: ruim 60 procent van de 200 bedden zijn geboekt door studenten. Anderen slapen bij vrienden op de bank. Of desnoods in een tent.

Het actuele aanbod van studentenhuisvester Maastricht Housing is minimaal op dit moment. Volgens Marion Hendriks zijn er maar zo’n 30 tot 40 kamers en circa 15 studio’s beschikbaar. En dan vooral particulier. In het Guesthouse, voor uitwisseling- en masterstudenten van de Universiteit Maastricht, zijn alle 774 bedden bezet.
Karin van der Ven, eigenaar van servicebureau Jules Maastricht ziet ze dagelijks langskomen: studenten die op zoek zijn naar woonruimte. “Er is veel vraag en heel weinig aanbod. Als ik nu een leeg studentenhuis heb, krijg ik het binnen no time gevuld.” Maar studenten worden kritischer, willen het liefst in het centrum wonen, merken Hendriks en Van der Ven. De laatste: “Een paar jaar geleden nam men nog genoegen met een kamer over de grens. Nu wachten ze liever even totdat zich iets beters aandient.” Hendriks: “Vooral de short stay studenten willen optimaal van de stad genieten.”

Een kamer in het centrum met eigen keuken en badkamer die weinig kost: dat is volgens Luc van den Akker van het UM Scholarship Office wat menig buitenlands student verwacht, zeker de niet-Europeaan die andere prijzen is gewend. “Ik zie studenten die in hun eigen land vaak behoren tot de betere kringen. Ze hebben een bepaald verwachtingspatroon. Een ruimte waarbij ze een slaapkamer moeten delen, slaan ze af. En niet omdat ze niet willen delen, maar omdat ze niet ‘zoveel’ geld willen neerleggen voor een gedeelde kamer. Dan gaan ze liever – bijna gratis – bij een vriend op de bank.”
Het is een trend die Marion Hendriks toejuicht. “Misschien zijn er studenten die een bed over hebben en het voor een paar weken willen aanbieden aan een medestudent? Tegelijkertijd besef ik dat er haken en ogen aan zitten, verhuurders hebben daar niet altijd zin in.”
Verhuurders zijn strenger, kieskeuriger ook. Ze bieden hun kamer liever aan een ‘fulltime’ bachelor student aan dan aan iemand die hier maar drie of vier maanden studeert, weet Hendriks. Dan zijn ze verzekerd van hun inkomsten. “Bovendien willen sommigen alleen maar eerstejaars, anderen juist niet, of ze verhuren alleen aan vrouwen of aan mannen. Of ze willen bij voorkeur Duitse studenten omdat ze deze serieuzer vinden.” 

Studenten die nog niets passends hebben gevonden, slapen voorlopig bij vrienden op de bank, in de Botel of het Stayokay. Een bed in een zespersoonskamer in het hostel, inclusief ontbijt, kost door de week €20 per nacht.
Wat is de reden dat meer dan honderd studenten ‘dakloos’ zijn? Van der Ven van Jules Maastricht: “Natuurlijk hebben sommigen niet goed opgelet, pas te laat beseft dat ze ook nog een kamer moeten hebben, maar er zitten er ook tussen die net hebben gehoord dat ze zijn toegelaten voor een opleiding.” Hendriks staat versteld van studenten die met hun koffer bij de balie van het Guesthouse verschijnen en verwachten dat er zomaar een sleutel klaarligt.

Een Hongaarse, die na vier jaar te hebben gestudeerd in Groningen wil beginnen aan de Maastrichtse master neuropsychologie en al twee weken in het Stayokay verblijft, behoort tot de pechvogels. Haar oude universiteit in Groningen dient laat de benodigde papieren in en de Universiteit Maastricht heeft ze nog niet verwerkt. Nog geen officiële inschrijving dus: “Ik heb een kamer op het oog, het huurcontract is grotendeels getekend, maar ik mag er nog niet in omdat ik geen bewijs van inschrijving heb. Haar kamer is on hold, maar ze weet niet voor hoe lang.
Een Portugese promovendus die al vijf dagen in het hostel verblijft, knikt ‘nee’ bij België. “Ik wil die bureaucratie vermijden.” Hij werkt al twee jaar in Maastricht, maar heeft vlak voor de zomer zijn appartement opgezegd. “Ik wil iets goedkopers, een kamer van maximaal €350. Half augustus ben ik gaan zoeken, zonder resultaat.”
Cyrill Otteni, een Duitse masterstudent European Studies heeft zowat alle tussenoplossingen gehad: de bank van een studiegenoot, kamperen, hostel. Sinds gisteren heeft hij een eigen kamer in de Frankenstraat via Jules Maastricht. Toen hij van de zomer vanuit Duitsland zijn zoektocht startte – voornamelijk via allerlei Facebookgroepen – merkte hij de beperkingen. “Ik kon niet makkelijk naar Maastricht om ‘even’ een kamer te bekijken of iemand te spreken. Stelde ik skypen voor, dan wees men dat verzoek snel af.”
Otteni kwam tijdens de facultaire introductie, twee weken geleden, naar Maastricht. Op de vraag aan zijn studiegenoten of iemand een slaapplek over had, bleef het stil. “Via couchsurfing was ook niets te krijgen. Ik had mijn tent en slaapzak bij me, dus ben ik op de dichtstbijzijnde camping gaan staan. Twee dagen, want het is niet handig met al die literatuur die je moet lezen. Overnachtingen in het hostel en een slaapplek bij een studiegenoot volgden.
Ook Soedanees Lukudu William – in Maastricht begonnen aan de master Globalisation and Development Studies met een beurs van the Civil Society Leadership Award (CSLA) – heeft het niet makkelijk, hij is gefrustreerd en verdrietig. “Ik durf mijn familie niet te vertellen hoe het met me gaat. Ik heb in Amerika gestudeerd, dit heb ik niet eerder meegemaakt.” Sinds zijn komst, eind augustus, ‘zwerft’ hij van hot naar her. En niet dat niemand wil helpen: het Scholarship Office staat voor hem klaar, net als Maastricht Housing dat hem onlangs tijdelijk onderdak gaf in een kamer. Huisvesting zit niet in het ‘scholarshippakket’ inbegrepen, daar moeten de beursstudenten zelf voor zorgen. Lukudu wist ervan, las dat hij zich online kon inschrijven op Maastricht Housing. “Maar het is erg lastig als je ver weg woont en alles online moet regelen, inschrijfgeld, et cetera.” Het lukte niet. Hij zegt niet al te kieskeurig te zijn: “Ik wil tussen de €300 en €450 uitgeven. Een gedeelde badkamer en keuken maakt me niets uit.” Voorlopig slaapt hij op de grond bij een Ethiopische kennis.

De komst van het Student Hotel in het Eiffelgebouw, een studentencampus in het Carré-gebouw met 143 zelfstandige woningen en een campus in het Bonnefantencollege zullen verandering brengen in het aanbod voor studenten. Het Student Hotel staat gepland voor 2016; het zou gaan om 350 kamers. De kosten bedragen rond de €600 inclusief service (wasserette, studieruimtes, loungeroom, 24uurs beveiliging, wifi en fietsverhuur). Toch is er ook weerstand, onder meer van de Maastrichtse Volkspartij die zich zorgen maakt over de formule. De partij meent dat het “gewoon een hotel is” en daarmee “het einde betekent van circa de helft van de Maastrichtse – kleinere – hotels”.  Er wordt verwezen naar vestigingen van het Student Hotel in onder meer Rotterdam en Den Haag waar “de facto nauwelijks studenten verblijven”. De vragen van de Maastrichtse Volkspartij aan de gemeenteraad zijn nog niet beantwoord.

Behalve Maastricht Housing en Jules Maastricht is Stichting Studenten Huisvesting actief in Maastricht. Ook zijn er commerciële bedrijven die kamers en appartementen aanbieden. Een andere optie is de website www.housinganywhere.com waar studenten hun woonruimtes tijdelijk te huur aanbieden.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)