Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Opening Boekenweek 2009

"Mijn vrouw en ik keken elkaar aan. Zij: Ik weet wat jij denkt. Ik: Ik weet wat jíj denkt. Tegelijkertijd: Wij gaan niet." Anderen kruipen door een wc-raampje, of doen van alles om aan een kaartje te komen; schrijver Bernlef (Hersenschimmen) en zijn vrouw besloten, ondanks de uitnodiging, niet naar het jaarlijkse Boekenbal te gaan.

Woensdagavond is hij er wel, als hoofdgast tijdens de openingsavond van de Boekenweek in Centre Céramique. Voor een overwegend deftig en middelbaar publiek wordt hij geïnterviewd over zijn werk en leest er uit voor. Het thema van de Boekenweek is 'tjielp, tjielp - de literaire zoo'; dieren in de literatuur. Bernlef bekent geen groot dierenliefhebber te zijn en heeft ook niet veel over dieren geschreven. Maar al gauw blijkt waarom hij deze avond mag openen: hij is de schrijver van het Boekenweekgeschenk van vorig jaar, De pianoman. En het is traditie dat Centre Céramique de Boekenweekgeschenkschrijver uitnodigt van het voorgaande jaar.

Hij heeft veel geschreven de laatste tijd, merkt de interviewer op. "Mensen denken dat ik maar aan schrijf en dat het me geen moeite kost. Maar dat is niet zo. Het cliché luidt dat schrijven schrappen is en dat schrappen heb ik geïnternaliseerd. Mijn zinnen zijn meteen goed en staan meteen in de goede volgorde. Met een gedicht gaat dat anders, dat duurt heel lang. Het is een organisme en alles moet kloppen. Maar het moet de indruk wekken dat het uit de mouw is geschud."

Het is voorleestijd. Rustig ontknoopt hij de touwtjes van zijn leesbril, bladert in zijn nieuwste boek De rode droom, en drinkt een slokje water. Het is een politieke roman. Een land is ineens opgeheven en de vraag is wat mensen doen als het collectieve politieke verleden plots is weggevaagd. Hij heeft het bewust humoristisch gehouden, zegt Bernlef, om een moraliserende toon te vermijden. Voor de gelegenheid kiest hij een stukje over de natuur. De hoofdpersonen observeren vogels en hebben daar hilarische opmerkingen over. De zaal gniffelt

 

WH

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)