Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vliegende start voor educatieve minor

Bachelorstudenten in klassieke vakken als Nederlands en Frans mogen vanaf volgend collegejaar een halfjarige lerarenopleiding volgen. Daarmee kunnen ze voor de klas staan in het vmbo-t en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Haast is geboden, schrijft staatssecretaris Van Bijsterveldt van het ministerie van Onderwijs aan de Tweede Kamer. Niet alleen met het oog op de economische crisis, maar ook omdat er veel eerstegraads docenten met pensioen gaan. En dat terwijl slechts 2 procent van de universitaire studenten een lerarenopleiding volgt.

Aan draagvlak geen gebrek: alle veertien universiteiten gaan in september minors aanbieden en ook het voortgezet onderwijs vindt de plannen kansrijk. Wel hebben hun koepelorganisaties afgesproken dat alleen studenten van klassieke kerndisciplines een lesbevoegdheid mogen halen. Een bachelorstudent Frans bijvoorbeeld kan een educatieve minor volgen, maar een bachelor communicatiewetenschap niet.

De betrokken universiteiten en scholen willen de bachelorleraar stimuleren om aansluitend hun educatieve masteropleiding te volgen. Die zou in deeltijd of duaal kunnen worden aangeboden.

Uit een eerste peiling bleek dat een kwart van de studenten belangstelling heeft voor de educatieve minor. De staatssecretaris heeft begrip voor de aarzelingen van vakbonden en lerarenopleidingen. Die betwijfelen of een bacheloropleiding inclusief een educatieve minor van dertig studiepunten wel goede leraren kan afleveren. Daarom zal accreditatieorganisatie NVAO de universitaire plannen beoordelen voordat de minors aan de studenten worden aangeboden.

 

HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)