Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Duurzaam verder zonder Shell

Shell maakte vorige week bekend niet meer te investeren in zonne- en windenergie. De technologieën leveren het olieconcern te weinig op, zelfs mét subsidies. Heeft deze koerswijziging gevolgen voor het Nederlandse onderzoek naar duurzame energie?

Bij de instituten die onderzoek doen naar duurzame energie komt de koerswijziging niet als een verrassing, zo blijkt bij een eerste rondgang. "Ik begrijp het goed; ik zou het ook doen als ik Shell was," zegt Albert Polman, directeur van het Amsterdamse Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF). "Het is niet hun kernactiviteit." In de afgelopen vijf jaar besteedde Shell anderhalf procent van de totale investeringen aan duurzame technologieën.

Onderzoeksinstituut AMOLF werkt nu nog samen met het olieconcern aan onderzoek naar zogenoemde 'derde-generatie zonnecellen'. Directeur Polman wist al dat Shell het lopende contract, dat volgend jaar afloopt, niet zou verlengen. Maar 'geen verlenging' betekent niet het einde van het onderzoek: "Voor het vervolg hebben we een contract gesloten met NUON/Helianthos."

Ook de TU Delft doet in samenwerking met NUON/Helianthos onderzoek naar zonnecellen. Van de koerswijziging bij Shell merkt men hier weinig. "Shell had zich al eerder teruggetrokken uit het onderzoek naar windenergie," zegt Tim van der Hagen, wetenschappelijk directeur van het Delftse onderzoekscentrum Duurzame Energie. Hij is nu volop in gesprek met het olieconcern over samenwerking bij het onderzoek naar biobrandstoffen, dat wel belangrijk blijft voor Shell.

Het bedrijf levert ook een bijzonder hoogleraar die onderzoek doet naar de opslag van CO2. De eenzijdige focus op biobrandstoffen en CO2-opslag van Shell leidde vorige week tot kritiek van minister Cramer (milieu). Volgens haar zijn biobrandstoffen en CO2-opslag slechts tijdelijke oplossingen en blijft onderzoek naar schonere, meer duurzame vormen van energie belangrijk.

AMOLF-directeur Polman houdt vertrouwen in het onderzoek: "De echte doorbraken in de zonne-energie komen waarschijnlijk niet van een oliebedrijf. Het gaat om innovatieve onderzoekers die hard werken aan een doorbraak, of om innovatieve bedrijven die zich volledig toeleggen op zonne-energie."

 

HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)