Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Bloeiende Belgische cinema centraal op Maastrichts filmfestival

"Wallonië zag er nog nooit zo fabelachtig uit", meldt de ene recensie; "de film is bijna perfect", zegt de andere, en als we Humo mogen geloven klonk er vorig jaar in Cannes zelfs een ovatie van vijftien minuten voor Eldorado, de Belgische Franstalige roadmovie van regisseur en hoofdrolspeler Bouli Lanners. Nu zijn ze bij Humo niet in hun eerste overdrijving gestikt, maar dat de film in Cannes ook nog eens drie prijzen wegsleepte mag toch een objectief feit heten.

De film is een der blikvangers op het Made in Europe filmfestival dat op dit moment in Maastricht en vanaf afgelopen zondag al in Aken draait. Centraal thema: Europa, en daarbinnen de Belgische cinema, die verdeeld is, zoals alles in dat land, in een Franstalige en een Vlaamse tak, beide overigens behoorlijk succesvol.

Dit jaar beleven we alweer de vijfde editie van het Maastrichtse filmfestival nadat het werd losgekoppeld van het festival in Rotterdam. De vraag of dat destijds een verstandige zet was - "het was onvermijdelijk", zegt de artistiek directeur van filmtheater Lumiè;re, David Deprez -, is mettertijd irrelevant geworden. Jammer is nog steeds wel dat het toenmalige Maastrichtse filiaal van het bekende Rotterdamse evenement gratis kon meeliften met alle landelijke publiciteit, inclusief de tv-journaals op de publieke omroep, terwijl men zich nu lokaal en regionaal geheel op eigen kracht in de kijker moet vechten.

Ook de programmering is bescheidener, en dat gebeurt bewust, laat Deprez in de festivalkrant weten. Geen glitter- en glamourproducties, niet de hele wereld maar alleen Europa als leverancier, kleine verhalen over gewone en bijzondere mensen: dat is het handelsmerk van dit godzijgeprezen "gegarandeerd popcornvrije" filmfestijn.

Terug naar Eldorado, dat het onwaarschijnlijke verhaal vertelt van een handelaar in tweedehands auto's die een junk in zijn huis betrapt, deze niet aan de 'flikken' overdoet maar hem integendeel bij zijn ouders belooft af te leveren, aan de Frans-Belgische grens. Het is het begin van een hilarische reis in een gore Amerikaanse bak, een western in Wallonië, als we de regisseur mogen geloven. 'Onwaarschijnlijk' is in dit verband overigens een relatief begrip. Maker en hoofdrolspeler Lanners trof ooit twee sidderende inbrekers in zijn eigen huis aan. Hij is er de hele nacht mee blijven praten.

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)