Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Rennen voor goed doel

Rennen voor goed doel

Over precies een maand moeten Maarten van Kooij en Saichon Kloyiam fit aan de start verschijnen van de New York Marathon. De studieadviseur van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences en de Thaise student zullen 42 kilometer hardlopen voor een goed doel: het beurzenfonds van de Maastrichtse masteropleiding Public Health for Professionals.

Ook al gaat het duo samen naar New York; het betekent niet dat ze ook zij aan zij zullen rennen. De “redelijk sportieve” Van Kooij is al een aantal jaren lid van atletiekvereniging Uros. “Ik ben het wel gewend om een aantal keren per week mijn trainingskleren aan te trekken.” Hij heeft al meerdere marathons op zijn naam staan. Dit in tegenstelling tot Kloyiam die er voor het eerst eentje gaat lopen En hoe gek het ook mag klinken, Van Kooij verwacht niet dat hij de snelste zal zijn. “Saichon is véél prestatiegerichter. Waarschijnlijk zal hij eerder de finish halen.” Drie uur en 9 minuten is tot nu toe de beste tijd van Van Kooij. Kloyiam hoopt binnen drie uur de marathon uit te lopen.

Waar komt het enthousiasme van Kloyiam vandaan? “Vijf jaar geleden kreeg ik van de Thaise regering een beurs om de bacheloropleiding Health Sciences te volgen aan de Universiteit Maastricht. Een mooie kans”, vertelt Kloyiam, nu masterstudent in Leuven. “Mijn vader is jong gestorven en mijn moeder had het geld niet om mijn studie te betalen. Ze werkt al bijna tien jaar in een fabriek en verdient erg weinig.” Omgerekend: tweeduizend euro per jaar. En dan te bedenken dat het collegegeld voor een niet-EU bachelorstudent op ruim vier keer zoveel uitkomt. Van de beurs die Kloyiam kreeg – “zo’n 900 euro per maand” – legde hij elke maand iets opzij om zijn huidige masteropleiding te financieren.

Het goede doel, de master Public Health for Professionals, trekt vooral veel studenten aan uit ontwikkelingslanden. Er is 27 duizend euro nodig om één student een jaar te laten studeren, inclusief levensonderhoud. Hebben ze dat bedrag al bij elkaar? Van Kooij: “Ik denk niet dat we het gaan redden. Er zullen meer acties nodig zijn.”

 

Wendy Degens

Zie ook de site van FHML, Scholarship Fund Event

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)