Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“De vrouwen hier zijn nogal tam”

“De vrouwen hier zijn nogal tam”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

“Zuid-Limburgse vrouw traditioneler”. Dat staat boven een krantenartikeltje, en dat prijkt dan weer goed zichtbaar op een deur in het gebouw van de economen aan de Tongersestraat. Achter die deur, denk je dan, moet iemand zitten die er lol in heeft om zijn zachte-g-omgeving een beetje te stangen, en vooral het vrouwelijke deel van die omgeving.

Niets is minder waar. Arbeidseconoom Maarten Vendrik is daar gewoon de man niet naar. Hij klinkt zelfs verbaasd bij de suggestie. Maar waarom hangt hij zoiets dan wèl op? “Gewoon, omdat het een interessant artikel is, en vooral het einde, dat heb ik onderstreept, misschien moet ik er een fermere cirkel omheen zetten. Daar staat namelijk dat diezelfde Zuid-Limburgse vrouwen gelukkiger zijn dan de rest van Nederland.”

Vendrik (Hoe oud? “Ik ben 59.” Kort lachje. Waarom lacht hij? “Nou, dat ik nu nog eens in Observant kom”) doet onderzoek naar arbeidsparticipatie maar de laatste jaren ook steeds meer naar geluk. En het mogelijke verband tussen de twee. “De laatste tien jaar is het geluksonderzoek bij economen enorm opgebloeid. De weerstand die er was – het was iets voor psychologen, niet voor ons – is grotendeels weg. Als je mensen vraagt hoe tevreden ze zijn met hun leven, dan scoren de Nederlandse vrouwen gemiddeld een 7,5, maar in Zuid-Limburg ligt dat op 8. Terwijl de vrouwen hier minder werken dan in de rest van het land. Ik vraag me af hoe dat komt. Leidt meer participatie tot meer stress en dus minder geluk?

“In zo’n onderzoek houd je bepaalde factoren constant. Iemands persoonlijkheid is ook van groot belang voor de geluksbeleving, of je van nature optimistisch bent of altijd chagrijnig, maar als je die elementen neutraliseert kun je betrouwbare resultaten krijgen. Wat betreft Zuid-Limburg; zijn die vrouwen misschien iets bourgondischer? Maar de mannen hier scoren weer hetzelfde als de rest van het land.

“In Amerika en Europa valt op dat sinds de jaren zeventig de mannen gelukkiger zijn geworden dan de vrouwen. De periode van de emancipatie dus. Je zou haast denken dat mannen daar meer van geprofiteerd hebben dan vrouwen.”

Soms, als hij zijn deur opendoet, staat er net iemand het artikeltje te bestuderen. “Vooral vrouwelijke studenten. Nee, ik krijg geen verontwaardigde reacties, er lopen hier niet veel feministes rond, de vrouwen zijn hier meestal nogal tam. Toen ik het blok ‘gender and economics’ gaf had ik een keer twee feministes en een corpsbal in de groep. Dat was provoceren over en weer. De leukste groep die ik ooit gehad heb.”

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)