Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Slaapmiddel is minder veilig dan huisartsen denken

Een slaapmiddel waarvan veel huisartsen denken dat het veiliger is in het verkeer, blijkt dat niet te zijn. Dat toont het promotieonderzoek van Tim Leufkens, waarop hij vrijdag 9 oktober promoveert.

Wie voor het slapengaan het middel zoplicon inneemt, loopt de volgende ochtend een sterk verhoogd risico om bij een ongeluk betrokken te raken. “Dat geldt voor een hoop slaapmiddelen, maar zeker ook voor zoplicon. Tien uur later is het effect vergelijkbaar met een half promille alcohol in het bloed, alsof je dus twee à drie biertjes op hebt.”

Veel huisartsen menen ten onrechte dat het middel veilig is, omdat de introductie ervan in de jaren negentig gepaard ging met positieve (onafhankelijke) evaluaties. “Terugkijkend moet je constateren dat er methodologisch het een en ander schort aan die onderzoeken. Het gunstige imago vloeit ook voort uit het feit dat zoplicon gunstig afstak tegenover de conventionele benzodiazepinen, waarvan destijds werd ontdekt dat ze verslavend waren.”

De promovendus doet geen uitspraken over welk slaapmiddel het veiligst is. “Waar het mij om gaat is dat huisartsen op de hoogte zijn van de feiten en dat ze patiënten bewust maken van de gevaren van deze medicatie in het verkeer. De risico’s staan ook in de bijsluiter maar zoals iedereen weet, wordt die nauwelijks gelezen.”

Leufkens’ proefschrift Hypnotics and anxiolytics moet tevens het sluitstuk vormen van een langlopende discussie over het eenzijdige gebruik van jonge, gezonde proefpersonen in deze studies. Het verwijt luidde dat de bevindingen waarschijnlijk niet golden voor ouderen of langdurige gebruikers van slaapmiddelen. Het Maastrichtse onderzoek toont aan dat er nauwelijks verschillen zijn tussen ouderen en jongeren of tussen goede en slechte slapers.

Het is overigens niet voor het eerst dat de Maastrichtse onderzoeksgroep aan de bel trekt over zoplicon. Een paar jaar geleden gebeurde dat ook al door een collega van Leufkens, maar blijkbaar zonder al te veel resultaat.

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)