Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Beste Maxime,

Nooit gedacht dat ik je nog zou complimenteren met je standpunt in welke kwestie dan ook. Je hebt je moedig gedragen in het tumult over een eventuele verlenging van onze aanwezigheid in Uruzgan. Jij was de enige politicus die er vanuit ging dat Afghanistan echt bestaat, dat het er toe doet wat daar gebeurt en dat niemand nu weet hoe het er daar over een jaar voorstaat. Blijven of niet blijven, en onder welke omstandigheden valt op dit moment niet te beoordelen.

De parlementaire discussie vormde een spectaculair voorbeeld van de verwarring tussen doel en middelen, een onverbeterlijke neiging de inhoud van een zaak weg te vegen achter bijzaken en procedures. Wanneer N. en ik niet begrijpen waar een discussie over gaat, dan proberen we de vermoedelijke gedachtegang te vertalen naar een voor ons begrijpelijke situatie. In januari hadden wij door de vorst twee grote lekkages. Toen het ergste leed was geleden moesten wij een nog groter project aanpakken: het na twintig jaar opnieuw schilderen, stofferen en wat niet al, van een groot deel van het huis. Eind augustus stonden wij op breken. Wat er ook gebeurt na 1 oktober komt er geen werkman meer in, brieste ik. Wat jammer, sprak N. , je weet zelf dat het werk dan onaf blijft. Ik kan je verzekeren, Maxime. Voor de Kerst is het niet gedaan.

De Haagse discussie van vorige week was een prachtbewijs voor het bestaan van de Haagse stolp. Daaronder kan men zich eindeloos bezighouden met 1 oktoberredeneringen. In Afghanistan wordt een internationale oorlog gevoerd die volgens de meerderheid van het parlement gerechtvaardigd is. De discussie hoort te gaan over de afweging tussen de voortgang van de strijd en de grote offers die gebracht worden. Net als jij, Maxime, ben ik van mening dat die discussie niet in de eerste plaats moreel is, maar vaststelt hoe effectief de politiek afspraken en voornemens nakomt. Het siert je dat je in deze kwestie hebt laten leiden door de “echte werkelijkheid”. Hopelijk kom je binnenkort ook nog tot de conclusie dat Afghanistan een geopolitieke mission impossible is en was.

Met vriendelijke groeten,

 

Hans Philipsen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)