Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Begrotingstekort UM kleiner dan gepland

Crisis of niet, het gaat goed met de begroting van de universiteit. Dat meldde een optimistische portefeuillehouder financiën van het college van bestuur, André Postema, onlangs aan een commissie van de universiteitsraad. Het voor dit jaar begrote tekort van 12 miljoen valt zeer waarschijnlijk lager uit, ergens tussen de 3 en de 6 miljoen. En daar heeft de UM geen last van.

 

De berekeningen komen uit een tussentijdse financiële rapportage die met ingang van vorig jaar als hard close plaatsvindt, een momentopname waarbij de boeken even gesloten worden. Postema: “Daaruit blijkt dat alles volgens plan loopt, behalve bij de School of Governance en bij het ICT-project MUSL.” Governance staat voor ongeveer anderhalf miljoen in het rood en zal daar dit jaar niet uitkomen, de overschrijdingen bij MUSL zijn nog niet exact bekend. Voor het overige zijn de bezuinigingsmaatregelen die mede op aandringen van de raad van toezicht werden opgelegd, succesvol gebleken. Zo werden bijvoorbeeld benoemingen uitgesteld waardoor minder salariskosten op de begroting drukken.

In de toekomst kan de situatie echter veranderen. Het is nog onduidelijk of de overheid op het hoger onderwijs zal bezuinigen, en nu al is merkbaar dat het bedrijfsleven voorzichtiger is met het uitzetten van contractonderzoek.

Vanuit het ondersteunend personeel werd door U-raadslid Huub Hamers de vraag gesteld hoe het met de liquide middelen zit. De UM heeft zo’n 60 miljoen in kas, antwoordde Postema, maar die zijn deels nodig voor investeringen in vastgoed en groot onderhoud. Bij de faculteiten zitten reserves die deels voor grote onderzoeksprogramma’s bestemd zijn. Niettemin spreekt het college van bestuur de faculteiten aan op hun investeringsgedrag. “Kom vooral met duurzame bestedingsplannen, dat zeggen wij tegen de faculteiten”, zei Postema. De tegenwerping van Hamers dat het geld bij faculteiten vaak geparkeerd staat bij de onderzoeksinstituten en vakgroepen (zeker bij de FHML is dat het geval; red) en men er dus niet aan kan, maakte geen indruk op Postema: “De decaan hoeft het maar naar zich toe te halen. Dat vergt dan wel bestuurlijke moed.”

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)