Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

U-raad bezorgd over ‘koperen’ campus

Gaat de ‘koperen’ campus van Calatrava nu wel of niet door? En zou de universiteit, gezien haar belang bij studentenhuisvesting en een goede sporthal, niet de leiding moeten nemen nu het project dreigt te stranden? De universiteitsraad en vooral studentlid Joost van den Akker (Dope) had veel vragen aan het college van bestuur, vorige week woensdag.

De leiding nemen, dat is niet aan de orde, liet het college weten. Voorzitter Jo Ritzen preciseerde ook waarom, mede in antwoord op de vraag of en wanneer het college op de hoogte was van de risico’s bij zo’n project. “Wij waren ons juist al héél vroeg bewust van de risico’s, en dat is precies de reden dat we niet als eigenaar meedoen. In Amsterdam en Leiden is dat wel gebeurd en daar heeft men grote verliezen geleden.”

“We willen wel een belangrijke rol spelen in het oplossen van de crisis”, vulde collegelid André Postema aan, “bijvoorbeeld door meer Guesthousekamers [die brengen meer op; red] in plaats van gewone studentenkamers te plannen en kantoren voor de UM-diensten te huren”.

Beiden legden er grote nadruk op dat de UM niet van plan is om hogere huurprijzen te accepteren dan normaal is in deze sector. De vrees daarvoor is ingegeven door het dure ontwerp van Calatrava. Ritzen: “Maastricht de mooiste stad van de wereld willen maken is prima, maar dat is niet onze inzet. Ons gaat het om de beste gebouwen tegen de laagst mogelijke prijs.”

De U-raad kreeg een A-4tje uitgereikt met een overzicht van de “afspraken” die de UM met woningstichting Servatius, die de campus bouwt, in de loop der jaren heeft gemaakt. Daarin staat opmerkelijk genoeg – Servatius wil immers zwart op wit hebben wat de UM bereid is straks te betalen, de UM weigert dat tot nu toe – dat er in 2004 een “huurbedrag is vastgelegd” voor de huur van de sportfaciliteiten.

Postema relativeert die passage; desgevraagd verklaart hij na de U-raadsvergadering dat het hier niet gaat om vaste afspraken over de huurprijs.

Ook de dubbelrol van Harry Fekkers, topambtenaar bij de UM en lange tijd fungerend voorzitter van de raad van toezicht bij Servatius, kwam ter sprake. Raadslid Huub Hamers (ondersteunend personeel) wees op berichten dat de minister de mogelijkheid onderzoekt of de toezichthouders hoofdelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. Niet doorgaan van het project zou al 60 miljoen aan schadeclaims opleveren. Ritzen was er fel op: UM-medewerkers wordt geen strobreed in de weg gelegd als ze maatschappelijke posities willen bekleden, sterker, het wordt gestimuleerd. “maar de activiteiten zijn gescheiden, dit was niet ‘onze man bij Servatius’”, zei hij. Hij is er van overtuigd dat Fekkers’ rol geen slechte invloed op de reputatie van de UM zal hebben.

De beslissing of de bouw al dan niet doorgaat valt waarschijnlijk in december.

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)