Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik loop sneller dan mijn naamgenoot”

Of ze zichzelf wel eens googlet? Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie lacht hartelijk. “Bijna nooit, andere mensen doen dat al genoeg. Ik hoor van hen dingen die ik niet weet.” Dit voorjaar wees een van hen De Ruiter op een artikel in Binnenlands Bestuur, een blad voor ambtenaren en overheidsbestuurders. “De kop was: Islam mede oorzaak delinquent gedrag. Het zou een direct citaat zijn van mij. Daar klopte dus niets van. De journalist in kwestie had wat zinnen uit een (mede) door mij geschreven rapport over sociale binding onder Marokkaanse en Turkse jongeren geplukt.” Een klacht indienen bij de Raad voor de Journalistiek leek haar weinig effectief (uitspraken laten immers lang op zich wachten) en dus benaderde ze de auteur in kwestie en kon ze in een interview voor hetzelfde Binnenlands Bestuur “zeggen wat ik echt heb gezegd. Namelijk dat vernederen van deze lastige jongeren niet helpt en dat het ook geen enkele zin heeft om de kinderbijslag van hun ouders af te pakken.”

Wie Corine de Ruiter googlet, stuit op meer dan 55 pagina’s vol wetenschappelijke artikelen, interviews, verwijzingen naar tv-programma’s en symposia. Op pagina 17 zit een vreemde eend in de bijt: comité van aanbeveling Guity Mohebbi. Mohebbi is een Iraanse politiek vluchteling die jongeren oproept om samen met haar de democratische waarden en vrijheid van Nederland te verdedigen. Hoe? Onder andere door met foto en al op haar site te gaan staan en straks, als ze met z’n 10 duizenden zijn, een feest te organiseren om “de diversiteit van Nederland te vieren”. De Ruiter: “Guity contacteerde mij naar aanleiding van een artikel over jeugdcriminaliteit waarin ik pleit voor een soort civil rights movement van ‘zwarte’ Nederlanders. Ze moeten trots worden op hun identiteit. Guity wil dat ook. Zij zegt: kom op voor jezelf, laat zien wat je allemaal doet voor deze samenleving.”

Liep zij onlangs de 10 kilometer Ladies trim in 1 uur en 42 seconden, zoals het Brabants Dagblad (Google pagina 55) vermeldt? Grinnikend: “Nee, ik loop wel hard, drie tot vier keer per week zes kilometer, en ik loop ook sneller dan mijn naamgenoot. Maar ik houd het low key, geen wedstrijden. In je vrije tijd moet je niet zo competitief zijn als in je werk.”

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)