Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ich kal plat, zelf aangeleerd”

Ze is geboren in Schiedam, studeerde in Leiden en werkte – voor ze in 1982 naar Eijsden verhuisde – als journalist bij het Leids Dagblad. Wie echter de naam Lucia Geurts – werkzaam bij de afdeling communicatie en relatiebeheer - in Google intikt, krijgt meteen een korte Wikipediaanse biografie in onvervalst Noorbeeks voorgeschoteld. Nee, ze spreekt van huis uit geen dialect, “maar ik kwam als kind wel veel in Limburg. Ik had familie in Eijgelshoven. Ik woon al 27 jaar in Eijsden en kal nu plat. Eijsdens. Ik heb het mezelf aangeleerd, ik vind het leuk al die dialecten. Maar met Noorbeeks heb ik niets.”

Geurts ontdekte de hit op Google per toeval. “Ik zocht een oud artikel van mezelf. Het is onderdeel van een grotere tekst over Limburgse recensenten. Ik heb jarenlang voor het Limburgs Dagblad en L1 recensies over kunst en cultuur gemaakt.” De gegevens klopten niet helemaal, en dus paste Geurts ze (in het Nederlands) aan. “Dat mocht niet zo maar. Ik kreeg een berichtje dat ik goedkeuring nodig had en de aanvulling bovendien in het dialect moest schrijven.” Die opmerking is nog te lezen onder het kopje ‘oeverlèk’ (overleg): “Hoi, veer zin hie op de Limburgse wikipedia, neet op de Nederlandse. Dus gaere 't artikel in 't plat!” Uiteindelijk heeft iemand dat voor haar gedaan. Wie? “Geen idee. Iemand van de Wikipedia-redactie?”

De naam van Lucia Geurts valt ook op de site Eijsden.nu in een verwijzing naar een recent Volkskrant-artikel. “We hebben samen met 32 inwoners een visie op Eijsden in 2020 geschreven. Wij willen hiermee aantonen dat er genoeg mensen in het dorp wonen die betrokken zijn en creatief. Eigenlijk zeggen we: maak gebruik van ons gemeentebestuur en betrek ons in een vroeg stadium bij nieuwe plannen.” Wat hebben ze bijvoorbeeld bedacht? “Wij vinden dat Eijsden niet alleen moet samenwerken met de Nederlandse buurgemeenten – we gaan straks op in de gemeente Margraten-Eijsden - maar ook met de Belgische buurgemeenten Visé en Moelingen. Wij stellen voor: geef op alle basisscholen Frans, dat bevordert de integratie en samenwerking.” De visie is niet in een bestuurlijke la verdwenen, weet ze. “De politiek heeft het meegenomen in hun discussie over de toekomst van Eijsden.”

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)