Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ondernemers wordt het hier makkelijker gemaakt dan in Nederland”

“Ondernemers wordt het hier makkelijker gemaakt dan in Nederland”

Photographer:Fotograaf: archief Guus Goorts

Nieuwe serie: Eigen baas

Toen hij tijdens een masterclass bij KPN hoorde: “Je mag wel wat enthousiaster zijn”, wist Guus Goorts, alumnus International Business, het zeker: zijn toekomst lag niet in Nederland, maar in Singapore. Daar had hij twee jaar eerder als uitwisselingsstudent zijn Chinese vriendin – tegenwoordig vrouw – leren kennen. Voor haar ging hij begin 2006 terug naar de Zuidoost-Aziatische stad. Tegenwoordig runnen ze samen een taalreisbureau.

 

“De droom om een eigen bedrijf te beginnen had ik al langer, nog voordat ik was afgestudeerd.” Maar na aankomst in Singapore had de alumnus nog geen concreet idee en ook geen geld. “Ik dacht: ‘Laat ik eerst maar een baan vinden’.” Die vond Goorts via het informatiecentrum voor expatriates. “Zij brachten mij in contact met een bedrijf dat alles regelt voor de verhuizing van een expat, van een verblijfsvergunning tot verzekeringen en een cursus culturele integratie.” Zijn scriptie sloot hier bij aan en na een sollicitatiegesprek kon hij er aan de slag als intercultureel training specialist.

Toen hij vorig jaar een permanente verblijfsvergunning kreeg begon het opnieuw te kriebelen. Samen met zijn vrouw kreeg hij het idee om een talenreisbureau, Yago Singapore, op te richten; het aanbieden van cursussen Mandarijn in Singapore voor Westerlingen. Zelf studeerde Goorts een paar maanden intensief de taal na zijn aankomst in 2006: “Ook al spreekt het gros in Singapore Engels, vooral in de sociale omgang wordt er in het Mandarijn gesproken, 75 procent van de inwoners is Chinees.” Wie er wil wonen, werken of studeren kan niet om de taal heen.

Goorts en zijn vrouw werken samen met talenscholen in de omgeving. Voor iedere ‘aangeleverde’ cursist ontvangen zij een commissie. Zij regelen verder het verblijf en voorzien de cursist van toeristische informatie. “Tot nu toe deden we dat parttime naast onze vaste baan, maar sinds kort werk ik tijdelijk fulltime – ik heb mijn baan nog niet opgezegd – voor ons eigen bedrijf, zodat het echt van de grond kan komen. Ik heb nu de tijd om met de lange termijn bezig te zijn; een grootschalig businessplan op te stellen, investeerders te vinden, meer informatie en beoordelingen van scholen op de website.”

“Over het algemeen zijn mensen hier conservatief, worden kinderen door hun ouders gestimuleerd om een vaste baan te zoeken en te kiezen voor zekerheid, tegelijkertijd ziet de overheid in dat het ondernemerschap moet worden gestimuleerd. Singapore is dan ook heel open en blij als je een eigen zaak wilt beginnen. Qua belastingen en regelgeving wordt het je makkelijker gemaakt dan bijvoorbeeld in Nederland. Op de site business.gov.sg – een soort Kamer van Koophandel – staat bovendien stap voor stap uitgelegd hoe je een eigen bedrijf kunt beginnen, welke organisaties je kunnen helpen en hoe je investeerders kunt vinden. Daar wordt hier heel hard aan getrokken.”

Natuurlijk zijn er ook cultuurverschillen: “Mensen zijn veel indirecter, daar moet je je heel bewust van zijn. Mensen zeggen ‘nee’ op een indirecte wijze, dat moet je herkennen, ik ben door schade en schande wijzer geworden. Daarnaast zijn ze ook bijgeloviger. Bijvoorbeeld, mijn appartement heeft een huisnummer dat tegelijkertijd klinkt als ‘niet leven, dood dood’. Wanneer ik collega’s vraag of ze in zo’n appartement zouden willen wonen, zeggen ze: ‘Liever niet, ik wil het onheil niet op mij afroepen’. Dat verbaast me wel eens, het zijn ook hoogopgeleide mensen die in een internationaal bedrijf werken.”

 

 

Irene Smeets

In deze serie vertellen alumni over hun eigen bedrijf

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)