Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Fietsende Bonobo-er

Fietsende Bonobo-er

Photographer:Fotograaf: archief Marcel Groothuismink

Zijn droom is uitgekomen. Afgelopen zondag werd Marcel Groothuismink (24) Nederlands kampioen mountainbike marathon bij de amateurs. Toch toog de tweedejaars European Law School ’s avonds niet met familie en vrienden naar het café. Hij bleef thuis en schoof optimistisch achter zijn bureau om aan zijn paper te werken, tot om 21.30 uur de ogen dicht vielen. Op maandagochtend pakte hij de draad weer op, maandagmiddag zat hij gewoon weer in de onderwijsgroep. “De studie komt op de eerste plaats. Ik wil alles in een keer halen. Deze studie is echt heel leuk.” Eerder studeerde hij bedrijfskunde in Twente. “Die bachelor heb ik bijna af.”

Hoe goed is een amateur? “Vergelijk je het met voetbal, dan speel ik in de eerste divisie.” Het modderige parcours dat hij zondag aflegde was net zo zwaar als dat van de elite ofwel de eredivisiespelers: 103 kilometer, start en finish in Eijsden met de Bemelerberg en Keutenberg (niet over de weg, maar off road, dus nog zwaarder) als letterlijke hoogtepunten. Groothuismink zag zich vooraf niet als de gedoodverfde kampioen. “Vorige week zondag heb ik thuis in Twente getraind. Ik was zo slecht, de moraal zakte in mijn schoenen. Woensdag wilde ik nog een keer de eerste 35 kilometer van het parcours verkennen. Na een uur kwam ik gedesillusioneerd thuis. Ik voelde me een beetje grieperig. En dat terwijl ik de weken daarvoor zo goed was.”

Zondagochtend stond hij voor de eerste keer die week op zonder zere keel of andere griepklachten. Dat gaf hoop. “Ik koos vanaf de start het wiel van de regerend kampioen Roel van Houtum. Ik wilde tijdens de race niet aan het podium denken, er kan zoveel mis gaan. Je moet niet alleen goede benen hebben, maar ook geluk.” En geluk had hij: “Ik zat mee in de goede ontsnappingen en reed niet lek.” Iets wat zijn directe concurrent wel deed.

Stapt hij nu alsnog over naar de elite? “Nee.” Ook niet als hij een aanbod van een club krijgt? “Nee”, klinkt het gedecideerd. Hij wil serieus studeren en, ook niet onbelangrijk, zijn dispuut Bonobo niet in de steek laten. Vorige week bleef hij tijdens de vaste dispuutsavond thuis achter terwijl de rest naar de stad ging. Dat moet niet te vaak gebeuren, zegt de abactis van het dispuut terwijl hij trots en met een brede grijns de grote apenkop achterop zijn sweatshirt toont.

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)