Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Maandag moet ik nog op gang komen”

“Maandag moet ik nog op gang komen”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

In de overwegend grijze gang van de afdeling Work and Social Psychology in het psychologiegebouw aan de Universiteitssingel 5 knalt de Garfieldposter van Dilana Schaafsma (24) van de deur. Voor de felgekleurde luie kater is werken een vervelende onderbreking van het weekend. “Het is plagerig bedoeld, ik heb niet echt een hekel aan mijn werk”, lacht Schaafsma. “Hoewel maandag wel de ergste dag is. Dan zit ik nog in het weekendritme en moet ik even op gang komen.” De poster trekt heel wat bekijks. “Toen ik hem net had opgehangen, kwam de hele gang even langs lopen. Terwijl hij eerst niet eens voor de deur bedoeld was. Achter mij is een saaie witte muur. Daar wilde ik iets ophangen zodat mijn kamergenootje ook wat had om naar te kijken. Maar de poster bleef met geen mogelijkheid plakken, dus toen werd het de deur. Ik krijg trouwens alleen maar leuke reacties, zelfs van mijn begeleider die aan de overkant zit.”

Schaafsma doet onderzoek naar seksualiteit bij verstandelijk gehandicapten. Daarbij richt ze haar aandacht op de seksuele voorlichting. “Verzorgers van verstandelijk gehandicapten hebben daar vaak moeite mee. Wij kijken hoe dat komt; krijgen ze er niet genoeg tijd voor? Is de opleiding niet toereikend? Enzovoort. Daarnaast vragen we gehandicapten hoe zij het liefste voorgelicht worden: met boeken of plaatjes of liever een film? Er is relatief weinig onderzoek gedaan naar de seksualiteit van verstandelijk gehandicapten en in de meeste onderzoeken komen de patiënten nauwelijks aan het woord. De vragen worden altijd aan de ouders en begeleiders gesteld. Dat doen wij nu anders.”

Tijdens het gesprek pakt Schaafsma een kartonnen kat van haar vensterbank. Is ze een kattenliefhebber? “Nee, ik heb alleen twee vogels. Dit is Simon’s Cat, de hoofdpersoon van een flauwe maar heel grappige tekenfilm. Ik heb hem voor mijn kamergenootje Saar Mollen gemaakt toen ze naar een congres ging. Dan had ze een vriendje om naar te kijken. Het zou trouwens briljant zijn als je haar kan noemen in het artikel. We treiteren elkaar altijd een beetje.”

 

Cleo Freriks

Tweewekelijkse serie over zaken die medewerkers aan hun kantoordeur bevestigen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)