Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Fijne berichten

We zijn gezakt op de lijst. Ik vertel het u maar recht voor z’n raap, want van iemand anders zult u het niet horen. In ieder geval niet van de afdeling fijne berichten van deze universiteit, die hebben het te druk met de dingen die wèl goed gaan. Nou ja, dat valt de laatste tijd ook wel mee. Hoezo gezakt? Nou, op de lijst van de Times Higher Education – QS World University Ranking. Een mond vol, maar je krijgt er ook wat voor. Een lijst van 399 universiteiten in de ganse wereld, bovenaan staat de beste, onderaan de niet zo beste. Hoe ze dat bepalen, daar ga ik u niet mee vermoeien, sterker, ik ga er mezelf al helemaal niet mee vermoeien. Wat telt is dat de THE-lijst serieus wordt genomen, althans door de universiteiten die er een beetje hoog op eindigen natuurlijk. Die andere zeggen allemaal dat rankings ook maar nattevingerwerk zijn en dat het helemaal niet uitmaakt of je er al dan niet opstaat. Kinnesinne natuurlijk.

Ons aller UM kwam een aantal jaren geleden leuk uit de bus, een sprong van plaats 172 in 2006 naar nummertje 111 een jaar later. Niet vanwege nieuwe hemelbestormende prestaties maar omdat de THE-ranking zijn methodiek had veranderd. Dat mocht de pret en de trots bij onze bestuurderen op de Berg niet drukken. Alle medewerkers kregen dat jaar met Sinterklaas een cadeautje en een goed bedoeld rijmelarijtje, iets in de trant van Wat zijn we met z’n allen blij, want in de Times horen we erbij, ik citeer uit mijn hoofd dus veel klopt er niet van maar de geest heb ik aardig te pakken, dacht ik zo. En de afdeling fijne berichten werd aan het werk gezet om een juichend persbericht te fabriceren. Daar zijn ze hier goed in, juichende persberichten. En anders wel in helemáál geen persberichten. Indien er wat minder goed nieuws is, zoals nu dus, want dan kan er geen fijn bericht naar buiten. Wat is er loos? Hoewel we plaats 111 in 2008 konden behouden is 2009 een regelrecht rampjaar geworden: de UM staat op 116. Vijf plaatsen lager! Wat dondert dat nou, zult u zeggen, vijf luizige plaatsen, inderdaad, vind ik ook, maar de Berg is in tranen. Het loopt in gootjes de straat af, recht bij café Ma van Sloun naar binnen, de zandzakken zijn al besteld.

Hoe nu verder? Oorverdovende stilte. De UM-site, die voorheen al roffelend die 111de plaats vermeldde, zegt nu alleen nog dat we “ook internationaal hoog in de rankings staan”, onder andere bij de THE. Zonder precieze aanduiding, de lafaards.

Ze schamen zich. Ze mogen niet zakken, nooit, nergens, op geen enkele lijst. De beweging is opwaarts, niet neerwaarts.

Het allergrootste probleem is nu hoe we dit jaar de Sint in gaan. En vooral hoe het rijmpje zal luiden. Zal ik een voorzetje maken? Vooruit. Nu zitten we in zak en as, want weg is onze vaste plats. Wat hebben we zitten janken, maar mensen, we willen jullie toch bedanken. Een cadeau zit er dit jaar niet in, de begroting is in de min, dus werk uzelf uit de naad, dan zijn we in 2010 weer paraat.

Nou ja, zoiets dus.

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)