Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Patstelling rond Unicatering

Er ligt een Sociaal Plan, er ligt een ‘eindbod’ van het college van bestuur, maar de verschillende vertegenwoordigingen van het personeel aan deze universiteit schuiven het dossier van de privatisering van Unicatering als een hete aardappel heen en weer.

Dat Unicatering, het onderdeel van de facilitaire dienst (FD) dat zorgt voor de mensa’s en andere restauratieve voorzieningen binnen de UM, wordt overgedaan aan een commercieel cateringbedrijf is voor het college van bestuur geen punt van discussie meer. Het personeel is tegen dit zogeheten outsourcen en heeft geen gelegenheid onbenut gelaten om dat kenbaar te maken. Formeel vinden de onderhandelingen met het personeel plaats in twee organen: de dienstraad, het medezeggenschapsorgaan van de FD, en het Lokaal Overleg (LO), de instantie waar het college met de vakbonden praat over alles wat de arbeidsrechtelijke positie van het personeel aangaat. De dienstraad moet ja of nee zeggen tegen de outsourcing als zodanig, de vakbonden in het LO tegen het Sociaal Plan dat de rechten van de werknemers regelt. Probleem is nu dat beide organen op elkaar wachten vooraleer ze een uitspraak doen. De dienstraad wil pas ja of nee zeggen als men het gehele dossier kan overzien, “niet stukje bij beetje, geen salamitactiek, en we gaan alleen akkoord tegen bepaalde voorwaarden”, zegt secretaris Roel van der Nat. Het hele dossier, daar hoort wat de raad betreft de goedkeuring van het Sociaal Plan door de vakbonden bij, en ook inzicht in de kosten en wie daarvoor op zal draaien. Omgekeerd, zegt Wilma Klinkhamer van de Abvakabo, “willen wij als werknemersdelegatie in het LO eerst een principiële uitspraak van de dienstraad dat men instemt met de outsourcing. Zo niet, dan hoeven wij het Sociaal Plan ook niet aan de leden voor te leggen. In dit soort procedures komen wij altijd aan het eind.”

Het enige wat intussen duidelijk is, betreft de opstelling van het college van bestuur. Dat heeft in juli al een eindvoorstel gedaan dat vervolgens begin september in het LO besproken is. De vakbonden waren niet tevreden maar hebben dus nog geen formeel nee laten horen. Directeur Eric Klekamp van de FD: “Dit gepingpong tussen dienstraad en LO is heel vervelend, en ik weet ook niet wat er nu moet gebeuren. Ik ga met mijn baas, André Postema, overleggen. In ieder geval zitten we volgende week weer in het LO.”

De oorspronkelijke planning van de privatisering is inmiddels flink uitgelopen. De interne goedkeuringsprocedures hadden al lang doorlopen moeten zijn, afgelopen september had de openbare aanbesteding moeten plaatsvinden.

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)