Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verwarring over biologische stroom bij gezondheidswetenschappen

De bachelors bij gezondheidswetenschappen gaan op de schop. Van de zeven blijven er vier over. Ook moleculaire levenswetenschappen ondergaat veranderingen. De faculteitsraad FHML vreest overlapping in de programma’s en onduidelijkheid voor studiekiezers.

Bij gezondheidswetenschappen (GW) konden studenten kiezen voor zeven richtingen. Dat gaat nu terug naar vier bredere stromen (na een algemeen eerste jaar), ‘geestelijke gezondheidszorg’, ‘preventie en gezondheid’, ‘beleid, management en evaluatie van zorg’ en ‘biologie en gezondheid’. Vooral die laatste richting deed afgelopen dinsdag wenkbrauwen fronsen in de faculteitsraad. Bij de bachelor van moleculaire levenswetenschappen, een andere richting binnen de FHML, verandert er immers ook het een en ander, zodat overlap dreigt. MLW wordt omgevormd tot een breder programma onder een nieuwe naam, biomedische wetenschappen (BMW). Naast het oude MLW-profiel worden twee andere stromen toegevoegd, bewegingswetenschappen en biologische gezondheidskunde.

“Daar begrijpen studiekiezers straks niet meer van”, zei studentraadslid Bakir Bulic, “als we zowel in de brede GW-bachelor als bij het nieuwe BMW een biologische stroom aanbieden. Ik zie dezelfde vakken staan, toxicologie, genetica, celbiologie. Dat valt niet uit te leggen. Waarom niet één bio-bachelor? ”

De directeur van het onderwijsinstituut, prof. Albert Scherpbier, ontkent de overlap niet, “maar er zijn wel degelijk ook verschillen”. Het voornaamste argument om twee biologisch georiënteerde bachelorstudies aan te bieden ligt in de marketing van de faculteit. Studenten die voor het brede GW-profiel kiezen, beslissen vaak pas later dat ze de biologische richting interessant vinden. “Die groep valt af als ze meteen bij het begin al zouden moeten kiezen”, zei Scherpbier. “En door nu binnen het nieuwe BMW ook een biostroom aan te bieden hopen we meer bètastudenten binnen te halen. Dat is een groep die weer niet voor het brede algemene GW-profiel kiest.”

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)