Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

NVAO houdt voorlopig achterstand

Kwaliteitswaakhond NVAO heeft te veel werk en moet in 2010 een achterstand inlopen. Het zal niet altijd lukken om opleidingen op tijd een voldoende of onvoldoende te geven.

“Het overgrote deel van het stuwmeer 2008 is inmiddels weggewerkt”, schrijft minister Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer over de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO), die de kwaliteit van het hoger onderwijs in de gaten houdt.

Maar de vertraging is nog niet voorbij. Desnoods moet de NVAO de accreditatie van opleidingen verlengen, vindt de minister. Toch denkt hij dat het wel zal lukken om elke opleiding te beoordelen voordat het oude stempel van goedkeuring zijn geldigheid verliest.

De aanvragen van universiteiten stapelden zich op vanwege de bepaling in de wet dat universitaire opleidingen voor 31 december 2007 geaccrediteerd moesten zijn. Dit zorgde voor een golf van aanvragen, die de NVAO onmogelijk kon bolwerken. Daarom maakte het ministerie van OCW destijds een uitzondering voor bepaalde groepen van opleidingen. “Daardoor is weliswaar een betere spreiding tot stand gekomen, maar kon niet worden voorkomen dat er eind 2008 toch een forse piekbelasting voor de NVAO optrad”, aldus Plasterk.

Voor hbo-opleidingen lag dit anders. Die mochten wachten met een accreditatieaanvraag tot zes jaar na hun vorige beoordeling in het oude systeem. De aanvragen van het hbo kwamen daardoor veel gelijkmatiger binnen.

Minister Plasterk werkt aan een nieuwe wet voor de accreditatie. Daarin wil hij er ook voor zorgen dat er een grotere spreiding van de aanvragen komt. Het zou “niet doelmatig” zijn om de NVAO te laten uitbreiden. De organisatie kan de normale hoeveelheid aanvragen aan.

 

HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)