Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

On-Nederlands goed

Een paar weken geleden uitgekomen: het vierde album van Coparck, genaamd A Dog & Pony Show. De Amsterdamse band, (helaas) vooral bekend door het soundtracken van een kaasreclame, maakt al jaren in de luwte ietwat dromerige gitaarpop à la vroege Dandy Warhols, toevallig ook een band die zijn bekendheid bij het grotere publiek te danken heeft aan een reclame. Net zoals Bohemian Like You (Vodafone, u weet nog wel) totaal niet representatief is voor het geluid van dit collectief uit Portland, zo is kaassingle The World Of Tomorrow niet echt een goed voorbeeld van het werk van Coparck.

Vooral live - ik zag ze een paar jaar geleden in de Doornroosje in Nijmegen - is de muziek van de band een stuk interessanter dan hun radiohitjes doen vermoeden, de aantrekkelijke gitaarpop verder ingekleurd met psychedelica en een scherper randje dan op de plaat. Muziek waar wel eens de kreet ‘on-Nederlands goed’ over gebezigd wordt. Mooie, coherente albums. Dat was misschien tegelijkertijd ook de achilleshiel van de band: prachtige muziek, maar buiten het voorgenoemde nummer en bescheiden succes A Good Year For Robots kan ik me geen songtitel herinneren.

Op de nieuwe cd maakt Coparck echt liedjes. Soepele popmuziek, gedreven door gitaar en piano, die vergelijkingen oproept met Amerikaanse bands als Eels en Nada Surf, en dichter bij huis de godfathers van de Nederlandse indie, Johan. Trompetjes en harmonieën kleuren de boel verder in zonder dat het ooit te druk wordt. Een plaat vol met singles. De band moet in de toekomst wel oppassen dat het geluid niet al te gepolijst wordt. Het komt de toegankelijkheid ten goede, maar men mag aannemen dat de Amsterdammers Coldplay (des te groter de stadions, des te saaier de muziek) niet achterna willen.

Nu wil het toeval dat Studium Generale Coparck zover heeft weten te krijgen aanstaande vrijdag (23 oktober) een bezoek te brengen aan de Muziekgieterij. Aanvang is om 20.30 uur, dus je kan zelfs de herhaling van Pauw & Witteman of het ‘piekfust’ in nachtcafé Printemps nog halen. Werkelijk waar, er zijn net na afloop van de toetsweek maar bar weinig excuses om er niet bij te zijn.

 

Jeroen Postma

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)