Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Shakespeare-raadsel

Het mysterie is inmiddels vierhonderd jaar oud: heeft Shakespeare wel of niet meegeschreven aan een toneelstuk over koning Edward III uit 1596? Antiplagiaat-software die voor het eerst gebruikt werd aan de Maastrichtse rechtenfaculteit, biedt uitsluitsel.

Het was oud-medewerker Georges Span (nu verbonden aan de Erasmus Universiteit) die het programma Pl@giarism ontwierp en ter beschikking stelde aan de juridische faculteit.

Een paar jaar geleden nam hoogleraar Brian Vickers, literatuurwetenschapper aan de Universiteit van Londen, via mail contact op met Span. Afgelopen zomer vroeg hij om een specifieke aanpassing van de software met het oog op het Edward III-raadsel. Hij wilde de stijl van het bewuste toneelstuk vergelijken met het eerdere werk van Shakespeare.

En wat bleek: tweehonderd treffers! Het programma toonde met andere woorden tweehonderd overeenkomstige woordsequenties. En dat is volgens Vickers voldoende bewijs dat de grote meester er de hand in heeft gehad. Voor alle duidelijkheid: hij schreef het stuk niet in zijn eentje, maar samen met Thomas Kyd, een populaire toneelschrijver in die dagen.

Waarom juist de software van Span? “Daarover kan ik slechts speculeren. Pl@giarism maakt gebruik van een bepaalde techniek waarbij teksten op woordniveau met elkaar kunnen worden vergelijken.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)