Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Duizend kaarsjes op de Maas

Duizend kaarsjes op de Maas

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

Honderden kaarsjes op de Maas, de geur van wierook, hindoeïstische rituelen en heerlijke Indiase snacks. Het was afgelopen zaterdag redelijk druk op de Maaskade, waar zich een kleine honderd mensen verzamelden om een kaarsje met wens te water te laten, kennis te maken met de Indiase cultuur of om simpelweg te genieten van de sfeer.

Doel van het evenement ‘Maastricht Verlicht’ is het werven van sponsoren en het inzamelen van geld voor een studiereis naar India in de zomer van 2010. Drijvende kracht hierachter is psychologiestudent Karin Joanknecht, voorzitter van de zogeheten RICE-cie van studievereniging Lunatic, die zich samen met de lokale Indiase gemeenschap over het project ontfermt. “Dit is de eerste keer dat zo’n studiereis op onze faculteit wordt georganiseerd. India is natuurlijk een geweldige bestemming. De oosterse psychologie wordt steeds belangrijker en dit is de ideale manier om ermee in aanraking te komen. Afgelopen dagen struinden we door de stad om voor 1 euro wensen te verkopen, in totaal duizend. Die drijven nu in de Maas, op weg naar een symbolisch nieuw begin.”

Maastricht Verlicht valt samen met het Indiase Diwali festival. Hindoes vieren dat de mythologische koning Rama na veertien jaar terugkeert naar zijn koninkrijk. Professioneel verhalenvertelster Ine Ubben brengt ter plekke de mythe tot leven. “Blij over zijn thuiskomst staken alle inwoners die nacht olielampjes aan, om zo de weg naar zijn huis te verlichten.” Het publiek luistert geboeid, enkelen tevreden kauwend op één van de traditionele Indiase lekkernijen. 

Het concrete doel is om de reis 650 euro goedkoper aan te bieden dan het oorspronkelijke bedrag van 1650 euro. “Binnenkort organiseren we nog een Indiaas diner en een filmavond met Bollywood-klassiekers. En begin november laten we studenten in café Clinique kennismaken met de Indiase cultuur en oosterse klanken.” En terwijl Joanknecht praat met een groepje bezoekers, dobberen de kaarsjes over haar schouder de duisternis in.

 

Anne Schepers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)