Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tragische liefde op afstand

“Als dit liefde is, waarom doet het dan zo’n pijn?” Dat vraagt de jonge Fanny Brawne zich af in Bright Star, de nieuwste film van regisseuse Jane Campion (The piano). Steeds gescheiden zijn van de geliefde, daarin schuilt alle tragiek.

De ietwat hooghartige Fanny (Abbie Cornish) en de straatarme Keats (Ben Whisaw) worden niet zomaar verliefd. Aanvankelijk moet Fanny, modestudente afkomstig uit een welgestelde familie, niet veel hebben van de dichter, die in het huis naast haar moeder verblijft. Sowieso heeft ze niet zo’n hoge pet op van literatuur en poëzie. “Ik verdien met mijn kledingontwerp meer geld en waardering dan jullie met al jullie gedichten.”

Keats, die haar “kattenkop” noemt, heeft dan al de pretlichtjes in zijn ogen staan en de twee blijven elkaar plagen en uitdagen, totdat ze onvermijdelijk verliefd worden. Hun omgeving is niet blij met de affaire; een vriend van Keats vindt Fanny maar een oppervlakkig wezen, en Fanny’s moeder neemt armoedzaaier Keats niet eens in overweging als mogelijke geliefde van haar dochter. Toch vormen de sociale conventies van die tijd - Bright Star speelt zich af in het Londense Humpstead van 1818 - niet het belangrijkste obstakel voor de liefde. De fysieke afstand - Keats is afhankelijk van onderdak van bevriende dichters - blijkt veel bepalender. Evenals de tuberculose die de dichter velt, en die hem dwingt om Engeland te verlaten en een warmer klimaat op te zoeken.

Niet alleen de tragiek maar ook de romantiek van Bright Star komt voort uit deze afstand; dit is mooi weergegeven in een scène waarin Fanny en John in verschillende kamers in hetzelfde huis liggen en de muur die hen scheidt aanraken om zo contact te maken. Het is diezelfde afstand die maakt dat ze elkaar brieven sturen vol poëzie.

Bijzonder is dat je de romance beleeft door de ogen van Fanny, en niet door die van de later  beroemd geworden dichter. Het effect is dat hij een mysterieuze figuur blijft en dat je nieuwsgierig wordt naar zijn leven en werk. Bright Star is een film voor rasechte romantici en poëzieliefhebbers.

 

Else Steur-Boekesteijn

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)