Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Bah, moet je die brede heupen zien”

“Bah, moet je die brede heupen zien”

Photographer:Fotograaf: Alex Bramwell

Twee onderzoeken naar de onvrede van vrouwen over hun lichaam

Leer vrouwen met eetstoornissen om hun aandacht te richten op hun mooie lichaamsdelen in plaats van op de lelijke. Het kan hen behoeden voor terugval, zegt psycholoog Elke Smeets. Ook de goedkeuring van anderen speelt een belangrijke rol, ontdekte collega-onderzoeker Carolien Martijn.

Meer dan een kwart van alle vrouwen zijn extreem ontevreden over hun lijf, blijkt uit de vakliteratuur. Ze hoeven maar een glimp van zichzelf op te vangen in een spiegel, of ze denken: “Bah, moet je die brede heupen zien.” Of: “Ik lijk wel zwanger.” Dit zogeheten body checking is op zichzelf geen probleem, zegt Elke Smeets, die vorige week promoveerde op haar proefschrift Bias for the (un)attractive self. Tenzij vrouwen louter letten op datgene wat ze lelijk vinden aan zichzelf. Dat kan, zo blijkt uit Smeets’ onderzoek, uitmonden in een vertekening van de waarneming, waarbij ze min of meer geobsedeerd raken door alles wat met lichaam en/of voeding te maken heeft. En dat betekent weer een verhoogd risico om eetstoornissen te ontwikkelen.

Psychisch gezonde vrouwen doen dat anders, zegt Smeets. “Uit eerdere studies bleek al dat die bij zichzelf vooral oog hebben voor de mooie lichaamsdelen en bij andere vrouwen voor de lelijke. Uit mijn experimenten blijkt dat je vrouwen die ontevreden zijn over hun lichaam, kunt leren om hun aandacht te richten op hun welgevormde delen. Al na een half uur zie je resultaat. Jezelf vergelijken met andere vrouwen doet er dan niet eens toe. De achterliggende gedachte van dit alles is dat de manier waarop mensen naar zichzelf kijken, bepaalt hoe ze zich voelen.”

Het onderzoek van Smeets heeft gevolgen voor de behandeling van eetstoornissen. “In klinieken zetten ze deze patiënten voor de spiegel vanuit de overtuiging dat die herhaaldelijke confrontatie hen meer vertrouwd en tevreden maakt over hun lichaam. Dat werkt dus niet. Binnenkort ga ik deze hypothese testen in een Belgische kliniek.”

Voor alle duidelijkheid: deze leerstrategie is niet een manier om vrouwen van hun eetstoornissen af te helpen, zegt Smeets, daar is een psychotherapeutische behandeling voor nodig. "Het probleem is echter dat veel vrouwen na zo’n therapie weer terugvallen uit onvrede met hun lichaam. Ik hoop dat mijn strategie vrouwen daarvoor kan behoeden.”

 

Behalve het eigen oordeel is ook de goedkeuring van anderen belangrijk, toont recent onderzoek van universitair docent Carolien Martijn (en student Marlies Vanderlinden). Vorige maand presenteerde Martijn haar bevindingen op een congres van The British Psychological Society in Sheffield.

Martijn vroeg zich af of vrouwen milder worden over hun lichaam wanneer anderen positief op hun uiterlijk reageren. Ze fotografeerde 57 vrouwen en rangschikte ze op de mate van tevredenheid en van zelfvertrouwen. Daarna liet ze de proefpersonen een reeks foto’s van vrouwen zien waaronder die van henzelf. De foto’s van de vrouwen in de experimentele groep werden direct gevolgd door een lachend gezicht, die van de vrouwen in de controlegroep door een neutraal of fronsend gezicht.

De tevredenheid van de experimentele groep bleek toegenomen. En dat gold vooral voor de vrouwen die zichzelf aanvankelijk het lelijkst vonden; hun zelfvertrouwen was aanzienlijk vergroot. Dat was niet het geval in de controlegroep.

Martijn: “Het is de moeite waard om deze vorm van klassieke conditionering toe te passen bij patiënten met eetstoornissen.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)