Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hoogleraren prijzen Utrecht, Tilburg, Eindhoven en Delft

Hoogleraren en universitair hoofddocenten vinden de universiteiten van Utrecht, Tilburg, Eindhoven en Delft de beste in hun categorie, blijkt uit de jaarlijkse Elsevier-enquête. Bachelorstudenten zijn het meest tevreden over Leiden en Nijmegen.

 

Maar liefst 2090 professoren en universitair hoofddocenten vulden de enquête in. Ze lieten weten welke opleiding in hun vakgebied volgens hen het beste bachelor- en masterprogramma heeft, waar de beste docenten lesgeven en welke onderzoekers de invloedrijkste wetenschappelijke artikelen schrijven. Ze mochten niet op hun eigen opleiding stemmen.

Van de zes brede universiteiten komt Utrecht op drie van de vier criteria opnieuw als beste uit de bus. Ze moeten weliswaar de Leidse docenten voor zich dulden, maar van de 38 beste studies zijn er dit jaar tien van de Universiteit Utrecht.

De Universiteit van Tilburg (vier beste opleidingen) geeft de twee andere ‘specialistische’ universiteiten Rotterdam en Maastricht dit jaar het nakijken. Wel krijgt het Maastrichtse bacheloronderwijs opnieuw de hoogste beoordeling van de hoogleraren en docenten.

Van de drie technische universiteiten moet die van Eindhoven haar eerste plaats in de ranglijst nu delen met Delft. Toch scoort Delft op alle vier de criteria tweede plaatsen en Eindhoven alleen eerste plaatsen. “Dat lijkt tegenstrijdig”, zegt Elsevier-redacteur Arthur van Leeuwen, “maar toch klopt het. Als één van je opleidingen met overmacht ‘wint’ en twee nipt ‘verliezen’, kun je bij de ranglijst van opleidingen op nummer twee eindigen, maar in het eindklassement toch zegevieren.”

Overigens valt de Wageningen Universiteit opnieuw buiten de hooglerarenranking, omdat de landbouwuniversiteit volgens de redactie niet goed vergelijkbaar is met de rest.

Ook 5982 bachelorstudenten doen hun zegje in Elsevier. In vier gevallen zetten zij dezelfde opleiding op de eerste plaats als de hoogleraren. Dat gebeurde twee maal in Rotterdam (bedrijfskunde en international business), maar ook in Utrecht (sociale geografie) en Leiden (wiskunde). Over de opleiding tandheelkunde lopen de meningen juist sterk uiteen: van alle geënquêteerde studenten zijn die van Acta, het samenwerkingsverband tussen de UvA en de VU, het minst tevreden, terwijl de hoogleraren en docenten Acta juist bovenaan hun lijstje zetten.

In Leiden en Nijmegen kregen acht opleidingen de hoogste beoordeling van studenten. De studenten van de Universiteit van Amsterdam, nummer drie in de hooglerarenranglijst van brede universiteiten, lijken veel minder tevreden: geen enkele opleiding eindigt bij hen op de eerste plaats.

Supertevreden zijn de studenten van de drie ondervraagde University Colleges. Het hoogste eindoordeel is voor Utrecht (8,4), gevolgd door Middelburg (8,3) en Maastricht (8,0). Maar de allerbeste universitaire docenten zijn wiskundedocenten, vinden de studenten. Ze krijgen gemiddeld een 8,4, met uitschieters in Leiden, Nijmegen en aan de UvA (8,5). Docenten bouwkunde krijgen gemiddeld de laagste waardering van universitaire studenten: een ronde 7.

 

HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)