Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Researchmasters best beoordeeld in Elsevier

De hoogst gewaardeerde masteropleidingen uit het wetenschappelijk onderwijs zijn dit jaar bedrijfskunde in Groningen en elektrotechniek in Eindhoven: beide krijgen van hun studenten een 8,4. Alleen enkele researchmasters scoren beter.

Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van weekblad Elsevier, dat deze week het jaarlijkse themanummer over hoger onderwijs uitbrengt. Samen met onderzoeksbureau ResearchNed heeft het blad 3541 reguliere masterstudenten en 490 studenten van researchmasters ondervraagd over onderwijs, beroepsvoorbereiding, docenten en meer.

Het allervrolijkst zijn studenten van de researchmasters gedrag & maatschappij in Groningen en rechten in Utrecht: beide krijgen een 8,8 van de studenten. Researchmasters zijn – in tegenstelling tot gewone masteropleidingen – alleen voor de beste studenten toegankelijk en bereiden hen voor op een carrière in de wetenschap. Het zijn veelal kleine opleidingen, waardoor er volgens Elsevier niet altijd genoeg respondenten waren om de scores van opleidingen te vermelden: tien studenten was het minimum. Utrecht heeft bijvoorbeeld de enige juridische researchmaster in de lijst.

De laagste waardering hebben studenten voor de reguliere masteropleidingen communicatie- en informatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit (6,2) en pedagogiek in Groningen (6,7). Maar dat zijn nog altijd ruime voldoendes.

Geen wonder dat – net als vorig jaar – 80 procent van alle masterstudenten nogmaals voor dezelfde masteropleiding aan dezelfde universiteiten zou kiezen als er opnieuw gekozen moest worden. En slechts 17 procent van hen is na de bacheloropleiding overgestapt naar een andere universiteit.

Toch vallen er bij sommige vragen onvoldoendes. Over de voorbereiding op de loopbaan zijn de studenten in veel gevallen niet te spreken. De masteropleidingen slepen de ene vijf-komma-zoveel na de andere binnen en elf opleidingen belanden zelfs nog lager, met als hekkensluiter communicatiewetenschappen aan de UvA (4,3).

Maar dat gaat alleen om de opleidingen die dit jaar zijn onderzocht. Vorig jaar bleken de Nijmeegse masterstudenten culturele antropologie de werkloosheid nog veel harder te vrezen: zij gaven een 2,7 voor de voorbereiding op de loopbaan.

De studenten kennen overigens het verschil tussen praktijkervaring en voorbereiding op de loopbaan. Daarvoor lopen de scores soms flink uiteen, zoals bij industrieel ontwerpen in Eindhoven: een 5,2 voor de voorbereiding op de loopbaan, maar een 8,0 voor praktijkervaring.

Over het Engels van docenten zijn niet bijzonder veel klachten. Bij mediatechnologie in Leiden zijn de studenten er zelfs lovend over: ze geven een 8,6. Dat is net boven het Engels van de Eindhovense docenten industrieel ontwerpen, die een 8,5 krijgen. Bij civiele techniek in Eindhoven lopen wat minder talenwonders rond. De docenten slepen daar een magere 5,7 in de wacht voor hun Engels.

 

HOP

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)