Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hoofdprijs voor drie UM bachelors en vijf masters

Drie keer goud, zes keer zilver en drie keer brons. Dat is een deel van de Maastrichtse oogst die oprijst uit de jongste enquête van Elsevier die vandaag in de winkels ligt. In totaal werd de kwaliteit van twaalf bacheloropleidingen van de Universiteit Maastricht door studenten beoordeeld. Rotterdam blijkt een grote concurrent.

Ook dit jaar hield Elsevier een enquête onder duizenden studenten en hoogleraren en universitair hoofddocenten. Precies 48 opleidingen werden bekeken waarvan er elf ook aan de UM bestaan. Belangrijkste vraag: wie is de beste in zijn soort?

De hoogleraren beoordeelden de kwaliteit van de bachelors, het aanbod van masteropleidingen en de kwaliteit van de docenten en hun wetenschappelijke publicaties. Zij komen veelal tot een ander oordeel dan de studenten die punten gaven voor faciliteiten, haalbaarheid eerste jaar, inzet docenten, roosters, enzovoort. Zo is gezondheidswetenschappen aan de UM volgens de hoogleraren de beste in zijn soort, terwijl studenten de voorkeur geven aan Rotterdam. Maastricht komt bij hen op een tweede plaats. De universiteit als geheel eindigt in de ogen van de stafleden – zij kunnen in tegenstelling tot de studenten vergelijken - op een derde en laatste plaats in de categorie ‘gespecialiseerde’ universiteiten. Tilburg staat op één, Rotterdam op twee.

De bacheloropleidingen aan de UM scoren volgens de studenten tussen de 7,1 (fiscaal recht) en 8,0 (University College). De verschillen met de bachelors van de zusterinstellingen zijn miniem, het gaat veelal om tienden. Zo krijgt het Maastrichtse International Business een 7,7 waar koploper Rotterdam eindigt met een 7,8.

Grootste concurrent van de UM-bachelors blijkt de Erasmus Universiteit. Drie keer (IB, gezondheidswetenschappen en psychologie) verdringen de Rotterdammers de UM van het hoogste podium.

Elsevier wijdt een apart hoofdstukje aan de drie University Colleges die Nederland kent. “De studenten strooien met achten en negens, ze zijn dik tevreden”, aldus het weekblad. Utrecht krijgt de meeste lof (8,4), gevolgd door de Middelburgse Roosevelt Academy (8,3) en dan Maastricht (8,0). Het UCM verliest vooral punten op de concurrentie als het gaat om de ‘uitslag van tentamens binnen de termijn’, stagemogelijkheden, mondelinge vaardigheden en ‘haalbaarheid gehele opleiding’.

Als het gaat om masteropleidingen doet de UM het goed: van de zeven beoordeelde masterstudies staan er vijf op de eerste plaats (Nederlands recht, International Business, bestuurskunde, geschiedenis, onderzoeksmaster gezondheidszorg) en twee op een tweede (psychologie, gezondheidswetenschappen). De cijfers zijn over het algemeen wat hoger dan die voor de bacheloropleidingen: tussen 7,5 en 8,2.

 

Riki Janssen

Ranking bacheloropleidingen UM volgens Elsevier

Eerste plaats: geneeskunde, fiscale economie, econometrie

Tweede plaats: internationaal recht, economie, International Business, psychologie, gezondheidswetenschappen, cultuurwetenschappen

Derde plaats: University College, fiscaal recht, Nederlands recht

                       

Ranking masteropleidingen UM volgens Elsevier

Eerste plaats: Nederlands recht, International Business, bestuurskunde, geschiedenis, onderzoeksmaster gezondheidszorg

Tweede plaats: psychologie, gezondheidswetenschappen

 

Bron: Elsevier 2009

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)