Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Depressie wordt niet minder achter de computer

Wie depressief is, heeft maar weinig aan online zelfhulptherapie. Het levert geen betere resultaten op dan een bezoek aan de huisarts. Dat is de conclusie van gezondheidswetenschapper Esther de Graaf, die morgen promoveert aan de Universiteit Maastricht.

Online therapieën schieten als paddenstoelen uit de grond. Mensen die kampen met depressie, angststoornissen, verslaving en zelfs zelfmoordgedachten kunnen op het internet terecht. Het zou mooi zijn als ze werken, want je vangt twee vliegen in één klap: zowel de klachten als de kosten verminderen.

Esther de Graaf spitste zich in haar onderzoek toe op depressie. Van de driehonderd deelnemers, die via een screening in Zuid-Limburg zijn benaderd, kreeg eenderde toegang tot het online zelfhulpprogramma Kleur je Leven dat gebaseerd is op cognitieve gedragstherapie. Honderd patiënten werden naar de huisarts gestuurd en nog eens honderd moesten het huisartsbezoek met de internetbehandeling combineren.

Het programma Kleur je leven is opgezet door het Trimbos-instituut. “Het bestond al voor 55-plussers. Voor ons werd het aangepast voor 18-plussers, omdat onze deelnemers tussen de 18 en 65 jaar waren”, zegt De Graaf. Patiënten moesten zélf hun weg zien te vinden op de site. Ze kregen geen begeleiding van hulpverleners. De Graaf verwachtte, “zo bleek uit eerdere studies”, dat de internetbehandeling goed zou scoren. Althans beter dan de niet-gespecialiseerde hulp van huisartsen; deze geven immers geen psychologische behandeling.

Maar wat blijkt? De internettherapie geeft helemaal geen juichende resultaten. “De depressieve klachten zijn meteen na de behandeling en een jaar later maar beperkt afgenomen.” Dus wat dat betreft, maakt het niet uit of je naar een huisarts gaat, achter de computer kruipt of beide combineert. 

Wel constateert de onderzoeker dat online zelfhulp geld bespaart. Natuurlijk spelen kosten een rol, vindt ze, “maar je moet je afvragen wat we bereiken als depressieve gevoelens niet aanzienlijk verminderen”.

Overigens moet er een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen een begeleide en onbegeleide vorm van internettherapie. De Graaf, die in haar onderzoek focust op onbegeleide hulp, weet dat ondersteuning “beter kan werken en misschien ook wel voor langere duur”. In een artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag voorspelt het Trimbos-instituut dat e-health in de toekomst geïntegreerd zal worden in de bestaande zorg. Een huisarts stelt een diagnose, verwijst naar een online programma en houdt vervolgens de vinger aan de pols.

 

Wendy Degens

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)