Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Meer discipline bij perscontacten Maastricht UMC+

De medici en gezondheidswetenschappers van de faculteit HML krijgen te maken met strenge regels voor perscontacten, zo blijkt uit een nieuw ‘persprotocol’ dat naar alle medewerkers is gestuurd. Maar volgens facultaire leidinggevenden is het stuk “onvoldragen”.

 

Het persprotocol van 14 kantjes komt uit de koker van de stafdienst communicatie van het Maastrichtse UMC, voorheen de stafdienst van alleen het academisch ziekenhuis. “Er golden hier bij het AZM wel regels, maar die stonden niet op papier”, zegt woordvoerder Jos van Cann. Nu de faculteit gefuseerd is met het AZM zullen ook de facultaire medewerkers aan een strengere discipline onderworpen worden. Zo mag er geen enkel contact met journalisten plaatsvinden zonder dat een perswoordvoerder er van afweet. Sterker nog, bij interviews dient altijd een woordvoerder aanwezig te zijn, die “desgewenst ingrijpt bij vragen die niet aan de orde zijn” of wanneer de geïnterviewde “informatie of een mening wil prijsgeven die niet gewenst is”.

Het nieuwe persbeleid is uitdrukkelijk bedoeld om aan ‘reputatiemanagement’ te doen. Dat betekent ook dat het MUMC+ de regie over de perscontacten het liefst in eigen hand houdt, in plaats van alleen maar te reageren. Op die manier kan men zelf bepalen wat nieuwswaardig is en wat niet, is de redenering.

Binnen de faculteit is hier en daar geïrriteerd gereageerd op het oekaze-achtige stuk, tot zelfs in de faculteitsraad toe: “Moeten we echt alles wat we schrijven eerst aan de communicatiedienst voorleggen?”, klonk het daar.

“Overal een perswoordvoerder ertussen, dat werkt natuurlijk niet”, zegt ook prof. Onno van Schayck, directeur van onderzoeksinstituut Caphri en zelf veelvuldig in de media te vinden. “Daarom hebben we in het overleg van de instituutsdirecteuren met de decaan geconcludeerd dat het stuk onvoldragen is.” Volgens hem is het beleid vooral bedoeld om onervaren wetenschappers van dienst te zijn als ze met de media te maken krijgen. Omgekeerd willen de woordvoerders liever niet voor verrassingen komen te staan als het MUMC ineens in het nieuws komt door een hen onbekende publicatie. Van Schayck: “Maar de tekst van het protocol is eerder sturend dan faciliterend, dat klopt. Hij zal dus worden aangepast.”

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)